divendres, 11 de març del 2011

Copa de mató casolà amb melmelada de carbassa i mandarina


Quan vaig veure el mató casolà en el bloc Pa amb oli i xocolata de la Núria i la melmelada de carbassa i mandarina en el bloc L'exquisit de la Sònia, no em vaig poder estar de fer totes dues receptes. I quin encert! El mató no té rés a veure amb el comprat, es fa amb un no res i queda boníssim. I de la melmelada, només us diré que ningú ha encertat de que estava feta, però a tots els ha agradat moltíssim amb les diferents versions que l'he feta.

Em va semblar molt bona idea fer una copa amb la combinació de totes dues, substituint la melmelada per la mel...  i així podem gaudir d’unes postres senzilles, però amb elaboració 100% a casa!

Espero que us agradi i us animo a que en proveu totes dues!




Ingredients pel mató:

·         1 litre de llet fresca
·         El suc d’una llimona petita

Preparació:
  • Exprimiu una llimona. Coleu el suc i reserveu-lo.
  • Poseu la llet en un cassó i quan arranqui a bullir, hi afegiu el suc de la llimona poc a poc tot remenant uns segons. Retirem el cassó del foc.
  • Aboquem la llet tallada en un colador que sigui molt fi. No cal prémer, només cal  remenar una mica i esperar que quedi el mató en el colador.



Notes:
1.    Si voleu podeu posar un drap en el colador, però si és ben fi, no serà necessari.
2.    N’he fet vàries vegades amb diferents marques de llet i la quantitat de llimona varia en funció d’aquestes. A menys quantitat de llimona, més bo quedarà el mató!
3.    Amb un litre de llet es redueix molt, o sigui que us quedarà per dues/tres racions aproximadament.

Ingredients per a la melmelada:

·         400 grams de polpa de carbassa, tallada a dauets
·         4 mandarines, pelades i els grills tallats per a la meitat
·         1 kg. de sucre (també es pot fer amb 300 grams de fructosa)
·         1 cullerada sopera de llavors de rosella
·         Les llavors de dues beines de cardomom premsades (jo l’he feta amb i sense i totes dues queden molt bé)
·         El suc de dues taronges (si són de les petites, de les de suc, posar-ne tres)
·         La ratlladura d’una taronja
·         2 pomes, rentades, sense pelar i tallades per a la meitat

Opcional: Sònia ens diu que podem posar-hi 4 cm de gingebre ratllat com a una opció si ens agrada (l’he fet amb i sense, i com amb el cardomom, les dues possibilitats més que bones!!! però amb el gingebre té un gust una mica “peculiar”)

Preparació:
  • En un cassó posem tots els ingredients, i els deixem coure al voltant d’uns 30-35 minuts, tot remenant de tant en tant.
  • Retirem les pomes  (no les tireu, us les podem menjar temperades soles, o amb una mica de gelat) i triturem la melmelada. Tritureu en funció de si us agrada trobar més o menys trossets.
  • Omplim els pots esterilitzats (podeu fer-ho al rentavaixelles) amb la melmelada, els tanquem i els hi donem la volta i els deixem així durant 24 hores.
Nota: Les pomes senceres són les que fan que la melmelada espesseixi sense necessitat d’utilitzar pectina.

Muntatge de la copa:
  • Per muntar la copa, alterneu amb una capa de melmelada, una de mató i acabem posant una mica més de melmelada en el centre.
  • Per decorar, he utilitzat 4 nous caramel·litzades amb  mel, una mica de pell de taronja tallada ben petita i a la vora de la copa he posat sucre de color taronja.
Nous amb mel: En una paella, posem una cullerada de mel i quan estigui calenta, afegim les nous i remenem per a que s’impregnin. Les retirem i les deixem refredar damunt d’una reixeta o paper d’alumini.
Sucre de colors: En una bossa de plàstic posem el sucre i una punta de colorant, remenem bé amb la ma utilitzant un guant, fins que tot el sucre tingui el color uniforme. Conservar en un pot de vidre.

Bon profit!

54 comentaris:

  1. M'encanten el mató i el recuit, demà justament tinc encarregat que em portin 4 recuits de draps, es que em tornen boja... jajajaja lo que així no l'he provat mai, però com la mandarina m'agrada segur que està deliciós :)

    Un petó maca

    ResponElimina
  2. Una recepta espectacular! El mató el tinc molt, molt a pendents... té una pinta espectacular! I acompanyat d'aquesta super melmelada encara més!
    Petonets!
    Sandra

    ResponElimina
  3. Quina combinació més bona!!I la presentació molt maca!!
    Emma

    ResponElimina
  4. Sóc un gran amant del mató, he de provar de fer-ne de casolà! I amb aquesta original mermelada encara ha d'estar més bo!!!!!

    ResponElimina
  5. AYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY!!!!!!!!!!!!!!!!! Mare meua, mare meua que ya te lo digo hasta en valencià que pinta para morirse.
    Un besazo

    ResponElimina
  6. i qui es pot resistir a una combinació com aquesta??? t'has superat. petonets guapa i bon cap de setmana

    ResponElimina
  7. qué delicia de combinación. Me llevo ese bote de mermelada. Me encanta
    Besos

    ResponElimina
  8. Mira que el mató m'encanta i no recordo haver-ne prpeparat mai jo sola. Quan era petita que a casa teniem llet de vaca i s'havia de bullir, quan en sobrava del dia abans la meva mare en feia. Me n'has fet venir ganes, així que ho provaré i ja t'explicaré.....
    Ah!!! Aquesta copa, deliciosa!!!

    ResponElimina
  9. Quina idea tan bona això de la melmelada de carabassa! Segur que està deliciosa i em sembla perfecte per acompanyar aquest mató tan apetitós. La presentació excel·lent!

    Petons!
    La Taula d'en Bernat

    ResponElimina
  10. Oh, oh oh ¡!!! Que bo
    M’agrada molt el mató i aquesta melmelada és de vici.
    Bona cuina

    ResponElimina
  11. Minha amiga, hoje foi dificil de entender...muitos termos desconhecidos, mas a sobremesa com certeza está divina!

    Que tingas tu un buen fin de semana,

    Saludos,

    Renata

    ResponElimina
  12. Bona combinació. Quina feinada que comporta aquesta recepta. Si mires les fotos no ho sembla pas.

    Aquest postra sembla una bona manera d’acabar un dinar.

    ResponElimina
  13. Eri... jo també la vaig fer i la tinc pendent de pujar, d'aqui a uns díes... esta bonissima... jo ni li vaig posar poma..
    un petonet

    ResponElimina
  14. la cuina de tots natros12 de març 2011, 0:03:00

    Una convinació perfecta per acabar un bon dinar,una abraçada.

    ResponElimina
  15. Eri chapo dos recetas en una, y asi en copa te ha quedado muy espectacular , me gusta mucho, mas casero imposible.
    bon cap de setmana
    peto
    miquel

    ResponElimina
  16. waw... quina combinació!! de la melmelada de carbassa tinc un post pendent, però és clar, és molt més casolana que la vostra... ;) chapeau!

    ResponElimina
  17. Ostres! Té una pinta increïble. M'apunto la recepta perquè m'agrada molt el mató i barrejat amb aquesta melmelada ha d'estar boníssim.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  18. un plat impresionant a i m'agrada molt el mató a veure si m'animo i el faig un dia a casa.petonetsssss

    ResponElimina
  19. senzillament genial!!! No tardaré massa en fer aquesta copa ( en el meu cas amb la melmelada de carabassa i taronja, que deu ser de sabor semblant!)
    Fantàstica la recepta!

    ResponElimina
  20. Anniki,
    Doncs si t’animes... veuràs que el mató fet a casa és una meravella!!!
    Sandra,
    Moltes gràcies. Queda molt bé i és tan ràpid de fer que val la pena.
    Emma,
    Per canviar de la mel... amb la melmelada també queda molt bo.
    Jordi,
    Dons pels amants del mató... és una opció que aconsello molt.
    María,
    En valencià queda molt bé ! Petonets
    Judith,
    Jo no puc i segur que tu tampoc eh?
    Pilar,
    Me alegro mucho que te guste.
    Cateiu
    Et passa una mica com a mi. Ho recordo vagament i quan li vaig veure en el bloc de la Núria, vaig creure que havia arribat el moment de fer-ho jo a casa.
    Anna,
    Moltes gràcies. A mi em sembla una melmelada molt original, fora de les més comunes i que no té res a envejar a les altres. Gràcies!
    Narcís,
    Segur que menges un mató deliciós a casa!
    Renata,
    Te envio un correo intentándote explicar estos conceptos catalanes. Beijos
    Tomi,
    No pensis pas que porta feina.. comparat amb altres coses això és un plis-plas!!!! Petons
    Neus,
    Jo sóc molt obedient i si la Sònia diu que es posar per substituir la pectina, jo ho faig. És una melmelada molt bon, és cert.
    Francesc,
    Moltíssimes gràcies!
    Miquel,
    No estava previst així, ho tenia per publicar per separat, però com un dia al vespre vaig fer la copa... em vaig decidir a pejar-ho d’aquesta manera. Petonets Mestre
    Mandarina,
    Doncs vinga puja el post que ja tinc ganes de llegir-lo!
    Nyanyels,
    Espero que t’agradi. Ja veuràs quin mató tan bo que surt.
    Agnès,
    Doncs espero que t’agradi molt maca!
    Moniateta,
    Gràcies i benvinguda! Si, segurament és de sabor molt semblant sense la mandarina. Em passaré per a la teva cuina! Petons

    ResponElimina
  21. Quina combinació, aixó ha d'estar bonìssim.

    Muas i bon cap de setmana!

    ResponElimina
  22. Això si que és un postre de luxe!! T'ha quedat espectacular! i segur que ha de ser boníssim!!
    Petons,
    Elisabet

    ResponElimina
  23. Ha quedat una copa molt vistosa i molt original! La melmelada deu ser molt sorprenent, no m'estranya que ningú endevinés que portava carbassa ;)

    ResponElimina
  24. Que postre tan requeterico ..ha quedado una copa increible ..que foto ...la apunto ..besos MARIMI

    ResponElimina
  25. Les dues coses m´han agradat moltíssim, però veure que el mató queda tant be i d´una manera tant fàcil m´ha sorprès molt agradablemennt, ara que tinc parada de llet fresca al mercat, el dilluns sens falta hi vaig de cap.
    petons bonica

    ResponElimina
  26. Qué tentadora esta copa, me llevo una.
    Un beso.

    ResponElimina
  27. Eri, el mató exactamente qué es?. Requesón o alguna forma de leche cuajada previa al queso?. Cuenta, cuenta, que me he quedado patinando...
    Un besoteeeeeeeeee

    ResponElimina
  28. Quina sorpresa!
    Ets una artista, no em cal dir res més després de veure el plat.
    M'encanta com ho has preparat

    ResponElimina
  29. Fantàstica, aquesta recepta!! M'apunte això del mató. Fa molt bona cara. Salutacions

    ResponElimina
  30. Entre totes m'esteu fent agafar ganes de fer mató, m'agrada molt! A casa quan era petita la meva mare en feia moltes vegdes, però jo no n'he fet mai.

    ResponElimina
  31. De tant en tant la meva mare també feia el mató.
    T'ha quedat una copa espectacular, molt bonica a la vista i de molt bon sabor, tot cassolà, el mató i la melmelada, de 10.
    Petons.

    ResponElimina
  32. Eri, gracies per avisar-me, pq vaig de cul i m'he perdut totes les cuines....fa temps q vull fer el mato, pero la combinació amb la melmelada m'encanta!! ho faré!

    Petons,

    ResponElimina
  33. ¡Ummm, menuda pinta tiene esa copa!, esta receta va a mi libreta de recetas pendientes.
    besos

    ResponElimina
  34. Hola guapa tu

    plis, plas, i un postre de 10...felicitats

    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  35. Quina`presentació més original i que bó tot el que du eixa copa.
    Petons

    ResponElimina
  36. Brutal Eri,que delicia y que tentación de copa..le tengo ganas a esta mermelada desde que se la vi a Sonia.Te felicito,una copa de luxe!!

    Besos

    ResponElimina
  37. Eri, cada vez que entro en tu cocina me sorprendo más, se está muy agustito jejeje. Me encanta el mató i con la mermelada me parece muy buena presentación.

    Besos!
    Ana de: 5 sentidos en la cocina

    ResponElimina
  38. Mol bona presentació.
    Un postre complert i a més fem pais.
    Felicitats Elena.

    ResponElimina
  39. wau!!, me ha encantado la copa. el mató tiene que estar exquisito mezclado con esa mermelada. un beso.

    ResponElimina
  40. Un postre de luxe! M'encanta això de posar color al sucre!

    ResponElimina
  41. Realment fer el mató a casa és una bona experiència. Amb aquesta melmelada ha de ser una dolçor fantàstica de probar. Una copa de festa!Bon diumenge.

    ResponElimina
  42. Això de fer mató s'ha d'intentar!. El colador pot ser el colador normal i corrent de tota la vida?.

    Quantes coses que ens has explicat en aquest post!

    ResponElimina
  43. Gemma, Elisabet,
    Moltes gràcies!
    Gemma,
    Si, és una melmelada molt sorprenent i bona!
    Marimi,
    Aunque sea muy fácil, los postres en copa siempre quedan bien ¿verdad?
    Mai,
    Espero que t’agradi. La única cosa que cal tenir en compte és la quantitat de llimona per que si et passes queda el regust... però per lo demàs una experta com tu, farà un mató de nassos!
    Irmina,
    Perfecto. Y dos también si te apetece.
    Laura,
    Te envio un correo con lo que se sobre el tema. Besos
    Núria,
    La tenia a pendents des de feia tant.. que ja era hora de donar-li sortida!! Ja saps que l’he fet moltes vegades. De fet, quasi cada cap de setmana li preparo al meu pare que li encanta. Gràcies per haver-la posat al nostre abast! Petonets,
    Francesc,
    Espero que us agradi a casa!
    Cristina,
    Crec que et passa com a molts.. tenim el record i ara podem fer-ho nosaltres!
    Anna,
    Les fotos no transmeten bé el color de la melmelada que és d’un color molt intens.. però que hi farem, tenim el que tenim. Moltes gràcies,
    Sònia,
    De res. Si el que no entenc encara és com pots visitar altres blocs... Ets una màquina de producció i creativitat! Doncs si el fas, espero que t’agradi molt, molt, molt!
    Dadá,
    Muchas gracias. Espero que te guste.
    Susanna,
    Tu ho has dit molt bé: Plis-plas! Gràcies,
    Roser,
    No se si original, però la combinació de colors queda molt xula. Petonets
    Sílvia,
    Pues mi opinión personal, es que es una mermelada que no hay que dejarse perder. .. así que ya nos contarás si la preparas . Besitos
    Anna,
    Muchas gracias!!!!!!! Cuando no hay tiempo hay que tirar de cosas rápidas y pero sin olvidar dedicarle un par de minutos a la presentación ¿verdad?
    Isabel,
    I tant! Visca el mató!
    Anna,
    Si que lo está... si! Besos
    M.Àngels,
    Doncs ja veus que és ben senzill i ajuda en la decoració de molts plats!
    Mercè,
    Quan vaig veure el teu post.. vaig pensar que quantes persones farien mató a casa... eh? Una experiència molt bona, fer el mató casolà! Petons,
    Glòria,
    Ja veuràs que és super fàcil i ràpid! Si, és el colador de tota la vida. Petonets

    ResponElimina
  44. Et posaria un 10. Has fet una delícia amb el mató...unes postres tant nostres...
    Aquests dies de guàrdia tinc prohibit obrir el blog ja que no se sap mai quan es podrà dinar...i els compis diuen que això és una provocació.

    ResponElimina
  45. Una combincaió delíciosa, i a més amb tots els ingredients casolans. Una temptació!

    ResponElimina
  46. que buena pinta, y si es tan casero, seguro que esta delicioso, te felicito petonets.

    ResponElimina
  47. Divendres jo també vaig fer el mató de la Núria, ja és la segona vegada que el faig, és tan bo!El faré servir per una amanida.
    M'encanta com t'ha quedat a la copa!
    Petonets.

    ResponElimina
  48. Quina convinació més exquisita!
    Molt bon gust, com el teu blog!
    Una abraçada,
    Mglòria

    ResponElimina
  49. Cristina,
    Què bé un excel·lent!!! Petonets
    Anna, Marisa
    Moltes gràcies! Que bo és tot el que sigui casolà!
    Mònica,
    Crec que el mató de la Núria, l'acabarem fent moltes vegades..
    Mglòria,
    Moltes gràcies GUAPA!!!

    ResponElimina
  50. Hem coincidit amb el mató!! jo no vaig tenir temps de fer-lo, però fet a casa queda molt bo! aquestes copes estan de vici!!! bona setmana i petonets!

    ResponElimina
  51. Mira tú que yo de pequeña dije que no me gustaba el requesón y así se ha "quedao" la cosa....... creo que lo haré y probaré, segurísimo que ahora me encanta, que me conozco! jejeje. Y la mermelada de calabaza, "pasando" de la naranja, que sé que en mermelada no me va... pero seguro que también la hago....
    Besos, guapa!

    ResponElimina
  52. Hola Teresa,
    Jo també intento fer-lo a casa.. però quan no hi ha temps. El teu pastís m'ha encantat! Petons
    Hola Nieves,
    Pues un poco como yo.. de pequeña no me gustaba, pero tampoco la verdura ni el pescado y ahora me muero por ellos. No se nota la naranja, es una combinación difícil de describir.. Si pudiera te pasaría un bote para que lo probaras. Besos guapa!

    ResponElimina
  53. Esto no es una copa, esto es un copón!!!

    No sabía que el mató se hacía así de fácil, con lo rico que está

    Abrazos

    ResponElimina
  54. Aquesta recepta no l´havia vista...opsss...que bó tot.
    Petons

    ResponElimina