dijous, 2 de desembre del 2010

Decoració de Nadal


Penso que per cuidar els detalls, en tot el que envolta a les nostres vides no costa tant i ens reporta una immensa satisfacció, només s’han de tenir ganes i il·lusió per fer-ho!

I en la cuina, un espai en el qual podem sentir-nos gratament contents amb la infinitat de coses que podem fer en tant sols uns minuts, que faran que a qui ens estimem, puguin gaudir de qualsevol plat, per senzill i simple que sigui. Només cal cuidar els detalls.

Per això, finalment m’he decidit a penjar aquesta entrada. Faig uns centres decoratius amb flors seques per guarnir la taula en aquests dies tan assenyalats i tot i que és decoració, jo ho entenc com par d'un conjunt que farà que un dinar, sigui molt més que això!

Aquesta afició em bé des de fa molts anys i sempre que tinc una estoneta m’hi poso amb la decoració amb flors seques. Al Nadal però, m’hi dedico molts dies perque faig centres pels amics, amigues i família. Aquest any per sort per a mi, la meva germana m'ha pogut ajudar, així que hem pogut fer els 20 que tenia a la llista!

He de dir que no he fet res per formar-me en aquest àmbit i que em perdonin els experts si dic alguna bajanada. Només intentaré explicar el que faig i com ho faig, d’una manera senzilla i amb pocs diners o com a mínim, amb menys diners que si el compréssim fet.

Poso unes fotos d’alguns dels centres per a que veieu el resultat i després us explico com poder fer-ho, per si algú s’anima!


















Ingredients per a la “recepta” per un centre com aquest:



·         Una base. En aquest cas jo he utilitzat plats de vidre de “TODO 100”, es poden utilitzar infinitats de coses, cistells de vímet, capses de cartró, etc.
·         Esponja seca per plantes. Es pot trobar als “TODO 100” i ens servirà per fixar tots els elements.
·         Pistola de silicona i silicona. Només necessari si utilitzem una base que requereixi enganxar l’esponja. Si no en teniu, es pot utilitzar cola d’enganxar.
·         Filferro prim. Jo utilitzo uns ganxets especials per clavar els elements decoratius que em venen en una floristeria, però si no els trobeu, cap problema, amb filferro podem substituir-lo.
·         Elements decoratius: Espelma, pinyes, boles, cintes, flors i plantes seques amb la tija dura, etc.
·         Tisores i ganivet o cúter

Abans del muntatge:

·         Forma, colors i elements. El primer que hem de pensar és com volem que sigui el centre, si amb forma ovalada, rodó, quadrat... això en funció de com sigui la taula, així com el joc de colors que li volem donar i els elements que volem que el composin.
·         Ha arribat el moment de passejar per un “TODO 100” i comprar allò que us calgui.


Muntatge: 
1.  Enganxem l'espelma amb la silicona/cola en el centre del plat. Tallem 2 trossos de l'esponja  i els enganxem als costats de l'espelma. Es poden fer de la mateixa mida o diferent, en funció de com estigui previst el centre.



Altres opcions senzilles:

Si és una espelma prima, posem una mica de  silicona/cola  al plat i  posem l'esponja al damunt. Després clavem l'espelma prement una mica. Amb això hi haurà suficient per a que s'aguanti bé!


Si és una espelma mitjana, la posem damunt de l’esponja i amb un ganivet marquem al voltant de l’espelma i fem una mica de forat buidant una mica d’esponja. Posem silicona/cola d’enganxar en el forat de l’esponja i posem l’espelma a sobre, tot prement una mica per que s’enganxi bé. Després enganxem l'esponja al plat.

Agafar l’espelma i per sota se li clava un ganxet o bé un filferro i  també una mica de silicona/cola i es clava l’esponja.
Recomanació: Fins que no finalitzeu el centre protegiu l’espelma amb un drap o bé amb el mateix plàstic que acostumen a portar, així us evitareu que s’embruti o que s’esquerdi. Si utilitzeu el mateix plàstic, recordeu obrir el plàstic per sota i només deixar-lo a la meitat obert, sinó després no el podreu treure.

Ara ja tenim la base i l'element central, l'espelma. Una de les coses més importants, és que no es vegi l’esponja seca, així que cal folrar-la d’alguna manera. Quan n’has fet uns quants, pots fer-ho amb molts materials o fins i tot en comptes de fer-ho al principi, fer-ho al final del procés només per farcir els espais buits, però com a consell si és el primer, millor posar una base de flors seques per tot el voltat i per la part de baix del centre.



2. Procedim a clavar les fulles de les plantes aprofitant la tija, si no són prou dures no es clavaran bé.













3. Per la part superior de l'esponja, o bé utilitzem també fulles de les plantes, o bé aquests paquets de cintes de colors  que també venen en el “TODO 100” i posem una mica per tota la base i clavem amb els ganxets o filferro doblegat de la mateixa forma.




4. Incorporem els elements decoratius més grans (boles, pinyes,). Per enganxar-los utilitzarem els ganxets o filferro. Les boles i les pinyes acostumen a  portar un foradet petit per penjar  que aprofitarem per posar-hi el filferro i clavar-les.



5. I finalment els més petits. En aquest cas eren les flors i anem farcint tot el centre,  fins que estigui tot ple.


6. Revisem el centre decoratiu per tots els costats que no quedi alguna part buida i retoquem si cal algun element.
I aquí teniu el resultat:




I si algú ha arribat fins aquí, o bé és que es vol fer un centre com aquest, o té molta paciència ... Gràcies!




34 comentaris:

  1. BRAVOOO...plas, plas, plas!!!

    Una autèntica meravella.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies Cristina!
    Amb això com amb la cuina, se’m passen les hores volant i gaudeixo moltíssim!

    ResponElimina
  3. T'han quedat tots preciosos! A nosaltres ens encanta que pengis aquests post, perquè tenim una secció al bloc anomenada "la taula" on posem idees que hem anat confeccionant per cuidar els detalls, que com tu bé dius, formen part d'un tot. Ara anem per la decoració de Nadal, que ens la volem fer casolana... et visitarem sovint per agafar idees! ;)
    Petons!
    Sandra

    ResponElimina
  4. Hola Sandra,
    Moltes gràcies. Doncs la veritat és que no ho tenia clar, però després vaig pensar que si en algú li podia servir, doncs perfecte!
    Els centres decoratius ja han passat a formar part d’una tradició que els amics i família esperen! I també cada any per Nadal faig una decoració diferent per a la taula: les estovalles decorades, la minuta, tot fet casolà, etc...
    Ja he vist les coses tan originals que feu i també em serviran per agafar-vos-en alguna. Petons,

    ResponElimina
  5. Ha sido precioso!!!!

    Muy bonito!!!!

    Besitos!!!!!!!!!!!!!

    ResponElimina
  6. Què macos, ets una artista!!Jo també crec que a la vida ,els detalls són molt importants. Jo també n’he fet algun, per la taula de Nadal, però no tan bonics i elegants. Prenc nota del pas a pas .Moltes gracies.

    ResponElimina
  7. Bravo jejeje et queden molt be els centres, llastima que despres et queda la casa plena de purpurina ( La thai agues quedat com una bola de discoteca jejeje)

    ResponElimina
  8. Saps que jo no he estat mai capaç de fer cap meravelles com aquestes de les fotos que estic veient? Ets una manetes, i ho expliques tan bé que potser m'animo a provar-ho, gràcies per compartir aquest talent!

    ResponElimina
  9. Uau, espectacular! Quina enveja, tens unes mans... i molta paciència! Jo sóc massa pràctica i sovint passo per alt que cuidar els detalls també és important.... a veure si aquest any m'animo veient tot això que ens proposes!

    ResponElimina
  10. Hola Emma,
    Moltes gràcies. Tu també ets una artista veient el que fas en el “emmagatzem”. Segur que et va quedar molt bonic el teu centre. Gràcies,

    ResponElimina
  11. Hola classes d’angles.
    Moltes gràcies. Tens tota raó..., estic fins a Reis aspirant la purpurina ... Pobreta Thai si hagués estat hagués acabat com tu dius, o com un arbre de Nadal guarnit, je, je,

    ResponElimina
  12. Hola M. Àngels,
    Gràcies a vosaltres per llegir-me. Si no ho has fet és perquè no t’has posat... ja veuràs que quan ho provis és molt més senzill del que sembla. Si necessites res, en el meu perfil tens el correu electrònic, estaré encantada d’ajudar-vos en el que necessiteu!

    ResponElimina
  13. Hola Gemma,
    No cal paciència... en no res el tens fet! I tu cuides molt els detalls, només cal veure com decores els teus plats, amb un gust exquisit. Si t’animes i tens qualsevol dubte, no dubtis en contactar amb mi, Gràcies,

    ResponElimina
  14. Carai! Aquí tothom té cops amagats! T'han quedat xulíssims!! I dius que n'has fet 20?!?!?!
    Ostres, jo tinc tant poca gràcia i poca imaginació que em sembla que me quedarien com un xurro...no t'has pensat fer-ne per encàrreg?
    Felicitats Eri!!

    ResponElimina
  15. Què macos i quina feinada. Soc incapaç de fer això.

    Crec que és bona idea incorporar posts d'aquesta mena a més de les receptes en un bloc de cuina.

    Felicitats!

    ResponElimina
  16. Uau!!! Quines mans que tens!! Impressionant!! Segur que si jo m'hi posés no em quedarien ni de lluny com els teus. ;) Fantàstics!
    Petons!

    ResponElimina
  17. Hello From Mollet,

    It's a good job...I'm sure that you have a lot of time to do it.

    ResponElimina
  18. Yo he llegado al final de tu entrada paciencia para leerte ningun problema pero estas manualidades no se me dan bien.lastima que no puede copiar y pegar
    felicidades por tu arte y gracias por compartirlo
    Bon finde o puente
    petons
    miquel

    ResponElimina
  19. Hola Gemmota! Moltes gràcies! Si, si, n’he fet 20 i encara potser en faré algun altre.. Segur que si ho provessis et sortirien molt bé. La veritat és que m’ho han dit moltes vegades això de fer-los per encàrrec, però mai m’he decidit...

    ResponElimina
  20. Hola Trt,
    És una feinada per que en són molts, però m’ho passo tant bé que no m’importa, tot el contrari! Potser si que ha estat una bona idea posar aquesta entrada. per que si alguna persona vol tenir alguna idea, això els hi pot ajudar. Gràcies

    ResponElimina
  21. Hola Mercè,
    Moltes gràcies pel compliment! Veuries que és més fàcil del que sembla.. hi ha alguns que són una mica més laboriosos, però aquests que us explico no té cap misteri. Petons,

    ResponElimina
  22. Hi anonymous!
    Thank you very much for your visit and your comment.
    It’s easy and very little time you can do it.
    Cheers!

    ResponElimina
  23. Hola Miquel!
    Si que estaría bien si hacer copiar y pegar. Muy bueno Miquel! Muchas gracias por todo, Besos

    ResponElimina
  24. Eri te'ls has currat!!! són fantàstics, de veritat! que afició tan bonica i que mans tens! tots els teus amics i família estaran desesperats per que apleguen aquestes dates perquè els dugues el teu centre de taula nadalenc, i no ens estranya! Gràcies per compartir aquest post amb nosaltres. Un beset!

    ResponElimina
  25. Hola Pepe i Helena,
    Gràcies a vosaltres pel vostre comentari! Si que és una afició bonica, que permet imaginar, crear i fer feliços a les persones. Besets!

    ResponElimina
  26. Ets tots una artista... T' han quedat uns centres preciosos.
    Aquesta setmana he anat a un taller per a fer centres de Nadal, però els hem fet amb plantes naturals.

    ResponElimina
  27. Hola Anna,
    Moltes gràcies! Que xulo! Espero que t’hagi agradat i t’ho hagis passat bé. També n’he fet amb flors naturals alguna vegada i també m’agrada molt fer-los combinant plantes i fruites naturals. Petons,

    ResponElimina
  28. I lo bé que ens ho vam passar mentre els feiem??? Diumenge de plaer i relax amb manualitats!!!

    ResponElimina
  29. Hola Manen,
    Doncs si! Què, t'animes i ens fem uns quants més aquest cap de setmana? je, je, Petons,

    ResponElimina
  30. a més de la 'recepta' i els 'ingredients', calen unes bones mans com les teves per fer aquests preciosos centres.
    felicitats!

    ResponElimina
  31. Hola Manel,
    Moltes gràcies. Ets molt amable. Una abraçada,

    ResponElimina
  32. A mi que em sona, són maquíssims!!! i el millor és que els has fet tu i és per això que encara tenen molt més valor!
    Petonet.

    ResponElimina
  33. Hola Carme,
    Oi que si et sona... ja saps que ho faig amb molta il•lusió i m’encanta que t’agradi. Petons,

    ResponElimina