Un clàssic que no podia faltar en el meu receptari de cuina. Encara que és un patís amb una elaboració una mica llarga, el resultat s’ho val.
I vull donar les gràcies a l’Anna de La Cocinera de Bétulo i al Miquel de Les receptes del Miquel per les seves receptes d'aquest pastís i els seus consells.
Espero que us agradi!
Per un motllo com el de la foto (més o menys d’un rodó de 26 cm)
Ingredients pel pa de pessic:
2 ous
50 grams de fructosa (o 75 de sucre)
75 grams de farina
½ culleradeta petita d’essència de vainilla
Ingredients per a l’almívar:
40 ml d’aigua mineral
35 grams de fructosa (o 50 de sucre)
40 ml de whisky
Ingredients pel farcit:
3 ous
80 grams de fructosa (o 120 de sucre)
50 grams de sucre
60 ml de whisky
250 ml de nata per muntar
4 fulles de gelatina
1 culleradeta de sucre invertit (o mel)
Ingredients pel cobriment:
2 rovells d’ou
50 grams de fructosa (o 75 grams de sucre)
10 grams de farina de panís
35 ml d’aigua
3 gotes de colorant groc (opcional)
¼ de culleradeta d’essència de vainilla
Sucre morè
Per decorar: Nata muntada i crocant
Preparació del pa de pessic:
- Pre escalfar el forn a 185º.
- Batre els ous juntament amb la fructosa fins que blanquegi. Afegir la vainilla i la farina tamisada amb moviments suaus fins que quedi tota incorporada i sense grumolls.
- En el motllo posar paper vegetal al fons i en els laterals pintar amb mantega. Aboquem la mescla i deixem coure entre 8-10 minuts fins que estigui cuit.
- Retirem i quan hagi perdut una mica de calor, però encara sigui calent, el traiem i el deixem refredar al damunt d’una reixeta.
- Netegem el motllo i tornem a posar un paper vegetal a la base i posem el pa de pessic al damunt i reservem.
Preparació de l’almívar:
- Posem tots els ingredients en un cassó a foc mig i remenem una mica fins que la fructosa/sucre s’hagi dissolt. Baixem el foc i deixem coure uns minuts, remenant de tant en tant, fins que adquireixi la textura d’almívar. Reservem.
Preparació del farcit:
- Muntem la nata amb 50 grams de fructosa i reservem a la nevera.
- Muntem les clares a punt de neu amb 30 grams de fructosa i reservem a la nevera.
- Posem les fulles de gelatina a hidratar amb aigua.
- Posem els rovells juntament amb el sucre barrejat al bany maria fins que espesseixi i sense deixar de remenar constantment. Retirem la mescla i afegim el whisky i el sucre invertit i incorporem. Després afegim la gelatina prèviament escorreguda i deixem refredar.
- Anem afegint la nata muntada i les clares amb moviments suaus fins que quedi tot incorporat. Aboquem la mescla en el motllo i posem al congelador fins que qualli (jo ho vaig deixar tota la nit).
Preparació del cobriment:
- Dissolem la farina de panís amb l’aigua.
- Barregem els rovells amb la fructosa, afegim la vainilla i el colorant i ho posem en un cassó a foc suau, remenant constantment. Afegim la farina de panís i continuem remenant fins que espesseixi.
- Traiem el pastís del congelador i aboquem la cobertura. Tornem a posar al congelador fins que qualli.
Per servir, traiem el pastís entre 3 o 4 hores abans i el deixem a la nevera. Posem el crocant, afegim el sucre morè a la superfície i cremem amb un bufador. Decorem amb nata i llestos per servir.
Bon profit!
T`ha quedat espectacular, la forma ovalada m'ha encantat i la pinta, uffffffffff, la pinta Insuperable.
ResponEliminaUn petonet
Saps que de petita m'encantava? Avui dia potser els pares no donarien pastís amb whisky als seus fills... però els 80-90 eren una altra època! :P
ResponEliminaT'ha quedat sensacional!!
Petons
Sandra
oooooooooooo! quina bona pinta. No sóc massa fan d'aquest pastís, però t'asseguro que no li faria cap lleig!!! ;P petonets
ResponEliminaNo tens que donar les gràcies, el teu ha quedat molt millor, quin luxe de pastís. Estava bo, oi? Segur que si. M'agrada molt com t'ha quedat.
ResponEliminaPetons.
Aquest pastís és senzillament irresistible, ja fa dies que el vull fer, ara ja no tinc excusa!
ResponEliminaEspecacular es poco decir...sin palabras!! Un abrazo, Clara.
ResponEliminaIMPRESIONANTE!!!. parece de la mejor pastelería. Me encanta cómo te ha quedado. Besos guapísima.
ResponEliminaMadre mía,un lujazo de pastel.me quedo por a qui un bs
ResponEliminaUltimament estic descobrint el whisky amb alguns postres i aquest pastís el tinc molt pendent, és una autèntica delícia i com sempre t'ha quedat preciós. Cada vegada et superes amb les presentacions, un 10 :)
ResponEliminaAún no he conseguido cerrar la boca, queeee maravilla, es que te ha quedado ESPECTACULAR, cada día te superas un poco más, me has dejado impresionada, que barbaridad, te felicito, eres una auténtica fenómena.
ResponEliminaMe voy a ver las ensaimadas.
un besazo, preciosa
Jolines Eri vaya pedazo de tarta al Whisky que te ha salido con este molde ademas queda mas expectacular,majestuosa digna de hacerle la ona.
ResponEliminaAdemas con la decoracion que le has puesto ha quedado perfecta.Muchas felicidades por esta gran obra MESTRE
Digo lo mismo que Ana no era necesario dar las gracias,lo has hecho mejor que el nuestro,gracias de todas maneras por el enlace.
buena semana
peto
Vaja...quin motllo més maco...ha quedat espectacular aquesta tarta...magnifica.
ResponEliminaUn petonás
Amb el que m'agrada el pastís al whisky.... i em poses això!! Però quan de passos.... bufff! Espero no morir en l'intent! jajajja
ResponEliminaPtoooons
Mare meva quina feinada!! :O :O Però el resultat segur que s'ho val, vaja, que jo pagaria perquè em deixessis tastar un bocinet d'aquesta meravella!! jaja Em guardo la recepta per si algun dia vull fer unes postres d'aquelles de deixar amb la boca oberta als convidats ;)
ResponEliminaUn petonet!! :D
feia molts anys que no el veia aquest pastis!! Quan el vaig provar per primer cop fa com uns 15 anys em va encantar, pero llavors en vaig menjar tants cops que el vaig avorrir! ara, després de tant suposo que en tornaria a menjar, t'ha quedat amb un aspecte perfecte!
ResponEliminaPetons
Se ve espectacular!!!!
ResponEliminaBesos y buena semana.
Te ha quedado impresionante, digno de la mejor pastelería. Felicidades!!
ResponEliminaHola Eri,
ResponEliminaWow ..... pastís perfecte, felicitats per la teva recepta i la presentació!
Gran cap de setmana!
petons .. ♥
Al final l´has fet!,Jo no hi vaig posar el crocant perquè en la meva família hi ha al.lergics als fruïts secs i no me la volia jugar. A la propera el faré com cal.
ResponEliminaquina passada de pastís! no te n'ha quedat un trosset!! Porta feina però segur que vau assaborir-lo fins que es va acabar!!!
ResponEliminaJo quant el vaig fer a casa va ser un èxit total.
ResponEliminaMuas!
pero quina feinada !!! t'han quedat unes fotos que a moltes pastisseries ja els agradaria...
ResponEliminapetonets
Tot un clàssic sensacional, que té l'èxit assegurat. És veritat que porta una mica de feina, però quan veus les cares dels comensals, recompensa de sobres l'esforç, oi? T'ha quedat perfecte!
ResponEliminaImpressionant!!! T'ha quedat d'aparador!!! Et felicito!!!
ResponEliminaPetonets
Elen, això és espectacular. Si a la vista ja ho és, ja em puc imaginar com deu ser en boca. No he tingut la sort de tastar-ne cap de casolà i no sé si m'atreviré a fer-lo...però si ho faig, seguiré fil per randa la teva recepta. No ho dubtis!! Petonets guapa!
ResponEliminaEspectacular!!!
ResponEliminaJo també tinc aquest motlle i queden unes postres fantàstiques.
Petonets.
Eri,
ResponEliminaSe ya quedao con un aspeto fantastico... La presentacio se ya quedado de una revista : )
Besitos
Sin palabras...espectacular y ese molde...fantástico!!
ResponEliminaBsss
Només que estigui un 10% de bo del que sembla per les fotos ja n'estàs enviant un per correus urgent!
ResponElimina¡que buena tarta! no la conocía para nada, ¡mirá de lo que me estaba perdiendo! me encanta el crocantito, jeje
ResponEliminaEspectacular y delicioso que tiene que estar. La presentación es de 10. Las elaboraciones tan largas no me van pero he de reconocer que estan fantásticos. Yo no le diria que no a un trocito. Bss y feliz semana
ResponEliminaMadre mía si la pillara mi marido con lo que le gusta, un 10 menuda presentación, besos.
ResponEliminaAixò sí que és un SENYOR pastís!, quina presentació i quina feinada!. Un altre d'aquells pastissos que només es poden veure en alguns pocs blocs...Una abraçada!
ResponEliminaDesde luego que te ha quedado de pastelería que rico está y nunca me he atrevido a prepararlo.
ResponEliminaSaludos
T'ha quedat perfecte!! Tot un luxe poder fer aquest pastís a casa.
ResponEliminaMe dejas sin palabras (una vez más), te ha quedado de pastelería de las buenas...
ResponEliminaAbrazos y buen día
Ostres Eri!!! quina passada!! m'has deixat amb la boca oberta, de veritat! m'encanta, i més li encantarà al meu pare quan li faci, és el seu preferit!! El seu aniversari cau a l'agost i no sé si em podré esperar a fer-lo... però de totes maneres me l'imprimeixo ja per tenir-lo. Gràcies guapa, petonets!
ResponEliminaAi, nena!!! fas unes cosas increíbles!!! Qué maco t'ha quedat!!!
ResponEliminawooooowwwwwwwwwww, impresionante! Besitos
ResponEliminaAixó és una bomba!!! Bonissim...
ResponEliminaPetons
Mónica
Vaja!!!i aquesta maravella que em deixo!!! que maco!!! m´agrada molt la forma que li has donat, no tic cap motlle així!!!Ha d´estar de mort!!!Et torno a felicitar!!! Muaks
ResponEliminaGuauuu cómo me mola, aunque en whisky no sea lo mio.
ResponEliminaUn beso.
Mare meua quina tarta, quina presentació...està de matrícula d´honor. Enhorabona
ResponEliminaPetons
Renoi, un pastís tradicional que jo encara no he fet i tu l'has brodat!! Ni els de les pastisseries són tan perfectes (ni tan bons!) ;)
ResponEliminaPetons!
Eri, estic acabant de fer aquet pastís i tinc un dubte. ¿com s´hi fica el crocant per a que quede pegat al pastís? Estic pensant posar el crocant a un plat i fer rodar el pastís ràpidament i tornar-lo a dintre del congelador, però tinc el dubte de si hauría de banyar els costars en un almivar per a que es quede pegat millor.
ResponEliminaPetons