L’ensaïmada va ser una de les primeres masses fermentades que vaig fer quan em vaig iniciar a la cuina. Fa tants anys que tinc la recepta, que no se d’on la vaig treure i si he anant fent alguna modificació. El que si recordo és que vaig provar diferents receptes i aquesta és la que més ens agrada.
Us animo a que la feu, podeu fer-les i congelar-les. Us anirà molt bé aixecar-vos un diumenge i en un no res podeu gaudir d’un esmorzar festiu!
Ingredients per a 2 grans 2 mitjanes i una petita
Ingredients per a la massa mare:
10 ml d’aigua
10 grams de llevat fresc o 4 de llevat de forner
Farina de força (la que admeti)
Ingredients per a la resta de la massa:
510 grams de farina de força
110 grams de sucre
110 ml d’aigua
10 grams de llevat fresc o 4 de llevat de forner
3 ous grans (L o XL)
30 ml d’oli d’oliva
100 grams de llard de porc (orientatiu)
Sucre fi
Preparació de la massa mare:
- En el bol desfem el llevat amb l’aigua. Anem afegint la farina poc a poc fins aconseguir una bola fina que no s’enganxi a les mans.
- La posem dins un got alt ple d’aigua. Quan la bola estigui a la superfície ja la tindrem llesta. El temps dependrà de la temperatura ambient, però veureu que mentre es prepara la resta de la massa, ja haurà pujat.
Preparació de la massa:
- Treure el llard de la nevera per que estigui a temperatura ambient.
- Amb el programa d’amassar i llevar de la panificadora, posem els ingredients amb el següent ordre: l’aigua, el sucre, els ous, la farina i el llevat.
- En el segon procés d’amasat (el temps dependrà de la panificadora) minuts) afegim la massa mare que haurem tret i escorregut amb la ma.
- Quan la massa comenci a formar-se en una bola, anem afegint mica en mica l’oli per a que es vagi incorporant.
- Deixem uns minuts més fins que estigui formada la massa (estarà una mica oliosa). La traiem de la panificadora, formem una bola, la posem dins d’un bol i la cobrim amb paper film que haurem prèviament untat amb oli.
- La deixem reposar uns 20 minuts. No passa res si són 10 o 30, el resultat no variarà, es tracta només de deixar-la reposar, no ha de llevar.
Preparació de les ensaïmades:
- Agafem el rodet i l’untem d’oli, també escampem oli per la taula de treball i amb les mans el distribuïm per tot el marbre.
- Traiem la massa del bol i fem tantes peces com ensaïmades vulguem fer.
- Amb el rodet comencem a estirar la massa, que ha de quedar molt fina (si es trenca una mica, no passa res) i el més llarga possible. Com a referència us diré que les aquestes ensaïmades tenen una llargada d’un metre. A les dues puntes segurament us quedarà una mica de massa que serà més gruixuda, talleu-la i reserveu que després s’aprofita per fer la darrera ensaïmada.
- Escampem el llard de porc per tota la massa.
- Ara, s’enrotlla l’ensaïmada en forma de cilindre i la traspassem a la plàtera que després anirà al forn, on prèviament haurem posat un paper vegetal. Cal deixar una mica d’espai per que ja veureu que després creix moltíssim.
- La tapem amb film prèviament untat amb oli.
- I així amb la resta de peces. Amb les puntes de massa que us hagin sobrat, de les peces, les ajunteu i feu la darrera ensaïmada.
Procés de llevat i cocció:
Com tots aquests tipus de masses, el temps per a que dupliquin el volum dependrà de la temperatura ambient. Excepte els mesos de més calor, jo sempre les faig cap a les 19:00 hores, per poder coure-les al matí següent.
Poseu el polvoritzador amb aigua a la nevera tota la nit per que al matí estigui l’aigua ben freda.
- Pre escalfem el forn a 180º (a dalt i a baix). Polvoritzem amb aigua l’ensaïmada i la posem al forn. Deixem només la part de baix i quan l’ensaïmada comenci a posar-se de color daurat, posem de nou el forn a dalt i a baix. En total hauria d’estar només entre 13 i 15 minuts.
- La traiem del forn i li posem al damunt el sucre fi. Deixem refredar damunt d’una reixeta i llestes!
NOTES:
1. Per treballar la formació de l’ensaïmada, utilitzeu el marbre més llarg que tingueu a la cuina.
2. El sabor de l’ensaïmada dependrà tant de la quantitat de llard que li poseu, com de la seva qualitat. Us aconselleu el que més us agradi, però que sigui de qualitat.
3. Aquestes ensaïmades es poden congelar perfectament. Un cop refredada, s’embolica amb paper film i al congelador. Quan les vulgueu consumir, traient del congelador 30 m abans és suficient.
4. És important que l’ensaïmada estigui feta per sota, per això abans de retirar-la del forn, comproveu que estigui d’un color marró claret. Si està blanca, encara no està feta. Ja sabem que cada forn és un món!!
Bon profit!
mmm quina bona pinta!!! T'han quedat genials i la veritat és que un esmorzar així de tant en tant s'agraeix encara que les masses em facin molta però que molta peresa, jeje.
ResponEliminaSuposo que algun cop ho acabaré provant encara que també vaig provar amb els croissants i no he tornat a repetir jeje.
Molts petonets!!
ohhh neighbour...aixo ho he tastat a casa teva i em va agradar mooooolt...
ResponEliminaun petonet
Genial!!! son entretingudes però val la pena... Perfectes. petons,
ResponEliminaDelicioso, tiene un corte una esponjosidad que encandila.
ResponEliminaBesets
Jolin, nena quin goig que fa la ensaimada i aquest tall uffffff.
ResponEliminaUn petonet
Mira que jo todavia no la he hecho y se me antoja, como ha subido ufff. Besos!
ResponEliminaAna de: 5 sentidos en la cocina
Que apetecible se ve, y cuánto tiempo que no me como una. Me encanta!!!:
ResponEliminaQué enrollada esta ensaimada se ven tan gustosa...
ResponEliminaUn beso.
Caram Eri!
ResponEliminaQuè guapa t'ha quedat, venen ganes de fer-se una mica de llet i colacao
Me encantan las ensaimadas, y siempre he querido hacer, pero las hice en una ocasión y sólo se parecían a las ensaimadas por fuera, tu receta tiene una pinta excelente, creo que la probaré.
ResponEliminaUn petonet
Noia t'han quedat d'escàndol!! Res a envejar a les dels aparadors de les millors pastisseries. M'emporto aquesta recepta, que m'has convençut amb això de llevar-me un diumenge amb un esmorzar festiu com aquest.
ResponEliminaPetonets guapa i bon cap de setmana
Te ha quedado genial y el paso a paso muy representativo el levado.
ResponEliminaBuen finde!!!
la he tomado muchas veces de confitería pero nunca me he atrevido a hacerla en casa, esta se ve espectacular, y el paso a paso buenísimo.
ResponEliminabss Esther
Las compre pero no me atrevi hacerlas nunca............................con este paso a paso lo intentare..............un bico
ResponEliminaJo les vaig fer una vegada però res semblant a una ensaimada, probaré la teva recepta.
ResponEliminaMuas!
oooohh m'encanten les ensaimades!!! en menjaria cada dia però no pot ser....algun dia m'atreviré a fer-ne jo...! petonets
ResponEliminaUau, espectacular! Fer ensaïmades a casa és de les masses més difícils que hi ha, però a tu et queden sensacinoals. Felicitats!
ResponEliminaNena, ensaïmada casolana?? Això sí que no m'ho esperava, em pensava que era impossible de fer a casa!! jaja I si a sobre les pots congelar i fer-les en un momentet un dissabte pel matí com avui... doncs t'estalvies de sortir a buscar-les al forn!!! jaja
ResponEliminaT'han quedat ben esponjoses, sí senyor! :D
Un petonet!!!
Siempre me dió respeto hacer ensaimada, y eso que me encantan.Menudo desayuno de lujo, me encanta como te han quedado.
ResponEliminaBesos
T'ha quedat una forma perfecta!! Que deliciosa!!
ResponEliminaAra remataria l'esmorzar amb una d'aquestes!!
Petons
És una pasada aquesta ensaimada!!! t'ha quedat bestial! super esponjosa y quin coloret!! m'encanta!
ResponEliminaUn petonet bonica!
Les masses fermentades que porten ou són taaaaan difícils!! però veient aquest fantàstic resultats m'animaré a provar-la!!
ResponEliminaPetonets i bon cap de setmana
Carai, però si és perfecte! Sempre m'ha semblat molt difícil fer ensaïmades, però veient com t'han quedat guardo la recepta sota pany i clau, que aquesta la faig!
ResponEliminaMenuda pinta y si encima le metes un poquito de nutella ni te cuento, besos.
ResponEliminaSempre he pensat que ha de ser una feinada fer ensaimada, però tant gratificant amb el resultat.... veient com ho expliques de bé intentaré provar que em sorti com la teva, a veure si tinc sort! Quina delicia poder-ho sucar amb una mica de xocolata, oixs.....
ResponEliminaFeia molt temps que buscava la recepta de les ensaïmades, perquè la que tinc és d'ensaïmades bambes que són diferents! No tinc panificadora... la podré fer igualment? suposo que sí, fent anar una mica més els braços! T'han quedat molt boniques, quin bon esmorzar... i amb una tassa de xocolata...!! Bon cap de setmana guapa! :)
ResponEliminaMare meva, quina bona pinta! I què curiós veure com va pujant la massa a mesura que fermenta...
ResponEliminaAra mateix me'n menjaria una, ia això que acabo de dinar!
Petonets!
Anna
fantastica te ha quedado,que buenas que son incluso rellenas
ResponEliminallegue 10 minutos antes de la cita en las arenas,fantastica experiencia
bon diumenge
petons
Què dius que demà venim a esmorzar a casa teva? Quina pinta!!!!!
ResponEliminaPetons
Sandra
Filla quina passada, jo no m´he atrevit però aquesta setmana intentaré ferles, ho expliques molt bé. ja están guardadetes. Petons
ResponEliminaL' ensaïmada és la meva brioxeria preferida...M´apunto la teva recepta.
ResponEliminaQuina meravella. Una súper ensaïmada. T'ha quedat molt i molt bé.
ResponEliminaVenen ganes de fer-hi una bona mossegada.
Vaya desayuno de fiesta total. Las ensaimadas es lo que más me gusta de la bollería para el desayuno. Hasta ahora no me he atrevido a hacerlas pero todo se andará. Bss y buen fin de semana
ResponEliminaNo hi ha una ensaïmada més bona que la feta amb llard de porc. La teva ho és.
ResponEliminaBona cuina
Ara me'n faràs venir ganes, i demà és diumenge, i jo sense ensaïmades!
ResponEliminaAcabe de desdejunar unes torrades de baguette que vaig fer ahir, però tornaria a començar amb un mosset d´aquesta ensaimada.
ResponEliminaBesets
Wooooowwww nena,quec corte,soberbia,sin más,que bárbara.
ResponEliminaUn beso
Quines ensaimades més delicioses¡¡¡a jo es que ma perden i per un esmorzar es una tentació,m'agrada molt la teva recepta,prenc nota.
ResponEliminaUn petonet molt gran i molt bona setmana.
Qué bones! Les tinc pendents des de fa temps, a veure el dia que m' hi poso.
ResponEliminaNo importa dir que essent de Mallorca m'encanten les ensaïmades, no?? Jajajajajaja!!
ResponEliminaDe fet, avui n'he menjat després de dinar.
En vaig provar de fer una vegada però varen sortir un xurro. Recepta apuntada!
Petons!
Eri!!! la propera vegada m'avises i vinc a casa teva a esmorzar!!!! quina pintassa nena. molts petonets guapa
ResponEliminaPues mira que hace tiempo que no hago y viendo cómo te han quedado se me hace irresistible no probar tu receta.
ResponEliminaSaludops
M'encanta que hagis fet ensaïmada! De la teva recepta me'n refio i la faré en versió mini, que així les pot prendre la petita de casa! Petonets!!
ResponEliminaQué bona esta ensaimada!!!! ainss, es una de les meues feines pendentes i de veres que m'has fet les dens llagues. Besetss!!!
ResponEliminaM'agradaria saber que es el polvoritzador??aquest pas no l'entes massa be!!!sa de banyar l'ensaimada amb aixo antes d'enfornar
EliminaHola M Antonia,
EliminaEs una ampolla de plàstic (normalment) que porta un difusor, per a que l'aigua surti en gotes. Moltes gràcies