Pàgines

divendres, 10 de febrer del 2012

Ensaïmada



L’ensaïmada va ser una de les primeres masses fermentades que vaig fer quan em vaig iniciar a la cuina. Fa tants anys que tinc la recepta, que no se d’on la vaig treure i si he anant fent alguna modificació. El que si recordo és que vaig provar diferents receptes i aquesta és la que més ens agrada.

Us animo a que la feu, podeu fer-les i congelar-les. Us anirà molt bé aixecar-vos un diumenge i en un no res podeu gaudir d’un esmorzar festiu!


Ingredients per a  2 grans 2 mitjanes i una petita

Ingredients per a la massa mare:
10 ml d’aigua
10 grams de llevat fresc o 4 de llevat de forner
Farina de força (la que admeti)

Ingredients per a la resta de la massa:
510 grams de farina de força
110 grams de sucre
110 ml d’aigua
10 grams de llevat fresc o 4 de llevat de forner
3 ous grans (L o XL)
30 ml d’oli d’oliva
100 grams de llard de porc (orientatiu)
Sucre fi



Preparació de la massa mare:
  • En el bol desfem el llevat amb l’aigua. Anem afegint la farina poc a poc fins aconseguir una bola fina que no s’enganxi a les mans.
  • La posem dins un got alt ple d’aigua. Quan la bola estigui a la superfície ja la tindrem llesta. El temps dependrà de la temperatura ambient, però veureu que mentre es prepara la resta de la massa, ja haurà pujat.
Preparació de la massa:
  • Treure el llard de la nevera per que estigui a temperatura ambient.
  • Amb el programa d’amassar i llevar de la panificadora, posem els ingredients amb el següent ordre: l’aigua, el sucre, els ous, la farina i el llevat.
  • En el segon procés d’amasat (el temps dependrà de la panificadora) minuts) afegim la massa mare que haurem tret i escorregut amb la ma.
  • Quan la massa comenci a formar-se en una bola, anem afegint mica en mica l’oli per a que es vagi incorporant.
  • Deixem uns minuts més fins que estigui formada la massa (estarà una mica oliosa). La traiem de la panificadora, formem una bola, la posem dins d’un bol i la cobrim amb paper film que haurem prèviament untat amb oli.
  • La deixem reposar uns 20 minuts. No passa res si són 10 o 30, el resultat no variarà, es tracta només de deixar-la reposar, no ha de llevar.
Preparació de les ensaïmades:
  • Agafem el rodet i l’untem d’oli, també escampem oli per la taula de treball i amb les mans el distribuïm per tot el marbre.
  • Traiem la massa del bol i fem tantes peces com ensaïmades vulguem fer.
  • Amb el rodet comencem a estirar la massa, que ha de quedar molt fina (si es trenca una mica, no passa res) i el més llarga possible. Com a referència us diré que les aquestes ensaïmades tenen una llargada d’un metre. A les dues puntes segurament us quedarà una mica de massa que serà més gruixuda, talleu-la i reserveu que després s’aprofita per fer la darrera ensaïmada.
  • Escampem el llard de porc per tota la massa.  
  • Ara, s’enrotlla l’ensaïmada en forma de cilindre i la traspassem a la plàtera que després anirà al forn, on prèviament haurem posat un paper vegetal. Cal deixar una mica d’espai per que ja veureu que després creix moltíssim.
  • La tapem amb film prèviament untat amb oli.
  • I així amb la resta de peces. Amb les puntes de massa que us hagin sobrat, de les peces, les ajunteu i feu la darrera ensaïmada.
Procés de llevat i cocció:

Com tots aquests tipus de masses, el temps per a que dupliquin el volum dependrà de la temperatura ambient. Excepte els mesos de més calor, jo sempre les faig cap a les 19:00 hores, per poder coure-les al matí següent.
Poseu el polvoritzador amb aigua a la nevera tota la nit per que al matí estigui l’aigua ben freda.
  • Pre escalfem el forn a 180º (a dalt i a baix). Polvoritzem amb aigua l’ensaïmada i la posem al forn. Deixem només la part de baix i quan l’ensaïmada comenci a posar-se de color daurat, posem de nou el forn a dalt i a baix. En total hauria d’estar només entre 13 i 15 minuts.
  • La traiem del forn i li posem al damunt el sucre fi. Deixem refredar damunt d’una reixeta i llestes!


NOTES:
1.    Per treballar la formació de l’ensaïmada, utilitzeu el marbre més llarg que tingueu a la cuina.
2.    El sabor de l’ensaïmada dependrà tant de la quantitat de llard que li poseu, com de la seva qualitat. Us aconselleu el que més us agradi, però que sigui de qualitat.
3.    Aquestes ensaïmades es poden congelar perfectament. Un cop refredada, s’embolica amb paper film i al congelador. Quan les vulgueu consumir, traient del congelador 30 m abans és suficient.
4.    És important que l’ensaïmada estigui feta per sota, per això abans de retirar-la del forn, comproveu que estigui d’un color marró claret. Si està blanca, encara no està feta. Ja sabem que cada forn és un món!!


Bon profit!

46 comentaris:

  1. mmm quina bona pinta!!! T'han quedat genials i la veritat és que un esmorzar així de tant en tant s'agraeix encara que les masses em facin molta però que molta peresa, jeje.
    Suposo que algun cop ho acabaré provant encara que també vaig provar amb els croissants i no he tornat a repetir jeje.

    Molts petonets!!

    ResponElimina
  2. ohhh neighbour...aixo ho he tastat a casa teva i em va agradar mooooolt...

    un petonet

    ResponElimina
  3. Genial!!! son entretingudes però val la pena... Perfectes. petons,

    ResponElimina
  4. Delicioso, tiene un corte una esponjosidad que encandila.
    Besets

    ResponElimina
  5. Jolin, nena quin goig que fa la ensaimada i aquest tall uffffff.

    Un petonet

    ResponElimina
  6. Mira que jo todavia no la he hecho y se me antoja, como ha subido ufff. Besos!

    Ana de: 5 sentidos en la cocina

    ResponElimina
  7. Que apetecible se ve, y cuánto tiempo que no me como una. Me encanta!!!:

    ResponElimina
  8. Qué enrollada esta ensaimada se ven tan gustosa...
    Un beso.

    ResponElimina
  9. Caram Eri!
    Què guapa t'ha quedat, venen ganes de fer-se una mica de llet i colacao

    ResponElimina
  10. Me encantan las ensaimadas, y siempre he querido hacer, pero las hice en una ocasión y sólo se parecían a las ensaimadas por fuera, tu receta tiene una pinta excelente, creo que la probaré.
    Un petonet

    ResponElimina
  11. Noia t'han quedat d'escàndol!! Res a envejar a les dels aparadors de les millors pastisseries. M'emporto aquesta recepta, que m'has convençut amb això de llevar-me un diumenge amb un esmorzar festiu com aquest.
    Petonets guapa i bon cap de setmana

    ResponElimina
  12. Te ha quedado genial y el paso a paso muy representativo el levado.
    Buen finde!!!

    ResponElimina
  13. la he tomado muchas veces de confitería pero nunca me he atrevido a hacerla en casa, esta se ve espectacular, y el paso a paso buenísimo.
    bss Esther

    ResponElimina
  14. Las compre pero no me atrevi hacerlas nunca............................con este paso a paso lo intentare..............un bico

    ResponElimina
  15. Jo les vaig fer una vegada però res semblant a una ensaimada, probaré la teva recepta.

    Muas!

    ResponElimina
  16. oooohh m'encanten les ensaimades!!! en menjaria cada dia però no pot ser....algun dia m'atreviré a fer-ne jo...! petonets

    ResponElimina
  17. Uau, espectacular! Fer ensaïmades a casa és de les masses més difícils que hi ha, però a tu et queden sensacinoals. Felicitats!

    ResponElimina
  18. Nena, ensaïmada casolana?? Això sí que no m'ho esperava, em pensava que era impossible de fer a casa!! jaja I si a sobre les pots congelar i fer-les en un momentet un dissabte pel matí com avui... doncs t'estalvies de sortir a buscar-les al forn!!! jaja

    T'han quedat ben esponjoses, sí senyor! :D
    Un petonet!!!

    ResponElimina
  19. Siempre me dió respeto hacer ensaimada, y eso que me encantan.Menudo desayuno de lujo, me encanta como te han quedado.
    Besos

    ResponElimina
  20. T'ha quedat una forma perfecta!! Que deliciosa!!
    Ara remataria l'esmorzar amb una d'aquestes!!
    Petons

    ResponElimina
  21. És una pasada aquesta ensaimada!!! t'ha quedat bestial! super esponjosa y quin coloret!! m'encanta!
    Un petonet bonica!

    ResponElimina
  22. Les masses fermentades que porten ou són taaaaan difícils!! però veient aquest fantàstic resultats m'animaré a provar-la!!
    Petonets i bon cap de setmana

    ResponElimina
  23. Carai, però si és perfecte! Sempre m'ha semblat molt difícil fer ensaïmades, però veient com t'han quedat guardo la recepta sota pany i clau, que aquesta la faig!

    ResponElimina
  24. Menuda pinta y si encima le metes un poquito de nutella ni te cuento, besos.

    ResponElimina
  25. Sempre he pensat que ha de ser una feinada fer ensaimada, però tant gratificant amb el resultat.... veient com ho expliques de bé intentaré provar que em sorti com la teva, a veure si tinc sort! Quina delicia poder-ho sucar amb una mica de xocolata, oixs.....

    ResponElimina
  26. Feia molt temps que buscava la recepta de les ensaïmades, perquè la que tinc és d'ensaïmades bambes que són diferents! No tinc panificadora... la podré fer igualment? suposo que sí, fent anar una mica més els braços! T'han quedat molt boniques, quin bon esmorzar... i amb una tassa de xocolata...!! Bon cap de setmana guapa! :)

    ResponElimina
  27. Mare meva, quina bona pinta! I què curiós veure com va pujant la massa a mesura que fermenta...
    Ara mateix me'n menjaria una, ia això que acabo de dinar!

    Petonets!
    Anna

    ResponElimina
  28. fantastica te ha quedado,que buenas que son incluso rellenas
    llegue 10 minutos antes de la cita en las arenas,fantastica experiencia
    bon diumenge
    petons

    ResponElimina
  29. Què dius que demà venim a esmorzar a casa teva? Quina pinta!!!!!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  30. Filla quina passada, jo no m´he atrevit però aquesta setmana intentaré ferles, ho expliques molt bé. ja están guardadetes. Petons

    ResponElimina
  31. L' ensaïmada és la meva brioxeria preferida...M´apunto la teva recepta.

    ResponElimina
  32. Quina meravella. Una súper ensaïmada. T'ha quedat molt i molt bé.

    Venen ganes de fer-hi una bona mossegada.

    ResponElimina
  33. Vaya desayuno de fiesta total. Las ensaimadas es lo que más me gusta de la bollería para el desayuno. Hasta ahora no me he atrevido a hacerlas pero todo se andará. Bss y buen fin de semana

    ResponElimina
  34. No hi ha una ensaïmada més bona que la feta amb llard de porc. La teva ho és.
    Bona cuina

    ResponElimina
  35. Ara me'n faràs venir ganes, i demà és diumenge, i jo sense ensaïmades!

    ResponElimina
  36. Acabe de desdejunar unes torrades de baguette que vaig fer ahir, però tornaria a començar amb un mosset d´aquesta ensaimada.
    Besets

    ResponElimina
  37. Wooooowwww nena,quec corte,soberbia,sin más,que bárbara.

    Un beso

    ResponElimina
  38. Quines ensaimades més delicioses¡¡¡a jo es que ma perden i per un esmorzar es una tentació,m'agrada molt la teva recepta,prenc nota.
    Un petonet molt gran i molt bona setmana.

    ResponElimina
  39. Qué bones! Les tinc pendents des de fa temps, a veure el dia que m' hi poso.

    ResponElimina
  40. No importa dir que essent de Mallorca m'encanten les ensaïmades, no?? Jajajajajaja!!
    De fet, avui n'he menjat després de dinar.
    En vaig provar de fer una vegada però varen sortir un xurro. Recepta apuntada!
    Petons!

    ResponElimina
  41. Eri!!! la propera vegada m'avises i vinc a casa teva a esmorzar!!!! quina pintassa nena. molts petonets guapa

    ResponElimina
  42. Pues mira que hace tiempo que no hago y viendo cómo te han quedado se me hace irresistible no probar tu receta.
    Saludops

    ResponElimina
  43. M'encanta que hagis fet ensaïmada! De la teva recepta me'n refio i la faré en versió mini, que així les pot prendre la petita de casa! Petonets!!

    ResponElimina
  44. Qué bona esta ensaimada!!!! ainss, es una de les meues feines pendentes i de veres que m'has fet les dens llagues. Besetss!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'agradaria saber que es el polvoritzador??aquest pas no l'entes massa be!!!sa de banyar l'ensaimada amb aixo antes d'enfornar

      Elimina
    2. Hola M Antonia,
      Es una ampolla de plàstic (normalment) que porta un difusor, per a que l'aigua surti en gotes. Moltes gràcies

      Elimina