diumenge, 15 de gener de 2012

Royal de carxofa amb ostra gelatinada



Aquest mes els amics de La Recepta del 15  ens proposen elaborar un plat amb carxofes.

Aquest és un dels plats que vaig preparar per als Nadals i va agradar molt. Si no us agraden les ostres, es pot canviar per una cloïssa o bé una vieira a la planxa.

Les quantitats són per 10 gots, però dependrà de la quantitat que poseu a cadascun.

Espero que us agradi!

Font: Hofmann



Ingredients pel royal:
10 carxofes + 2 per fer el xips
150 grams de ceba
Sal
Aigua (per cobrir)
80 ml de nata (18% MG)
4 Ous M
40 grams de mantega

Ingredients per les ostres gelatinades:
10 ostres
L’aigua de les ostres + aigua fins arribar a 250 ml
250 ml de fumet de peix suau
4 fulles de gelatina

Ingredients per l’acompanyament:
Xips de carxofes
Oli d’oliva i sal
Freses de lumpo


Preparació del royal:
  • En un cassó posem la mantega i quan sigui fossa afegim la ceba. Deixem ofegar i afegim les carxofes netes i tallades a quarts. Salem, i les deixem coure uns cinc minuts a foc baix. Afegim l’aigua fins cobrir-les i deixem coure 30 minuts.
  • Triturem fins deixar un puré molt fi. Passem pel colador xinès i afegim la nata. Rectifiquem de sal si cal, i afegim els ous. Batem la mescla fins que quedi ben incorporat i ho posem en gots aptes per anar al forn.
  • Ho deixem coure a 170º al bany maria, duran aproximadament 40 minuts, fins que hagi quallat. Ha de quedar com un flam.
  • Un cop fet, el deixem refredar i després els portem a la nevera.
Nota: La quantitat d’ous és un equivalent de 8 ous per cada litre de crema. En el meu cas, em va quedar 500 ml.
Preparació de les ostres:
  • Posar les fulles de gelatina a hidratar.
  • Obrir les ostres i posar en un cassó la seva pròpia aigua (colada). Afegir aigua fins arribar a 250 ml i el fumet. Posem a escalfar i quan arribi a 70º aproximadament, retirem el cassó del foc.
  • Posem les ostres dins del cassó un parell de segons i les retirem deixant-les al damunt d’una reixeta.
  • A l’aigua afegim la gelatina prèviament escorreguda i esperem a que es refredi.
  • Pintem les ostres amb l’aigua i posem al congelador 3 o 4 minuts. Repetim l’operació 4 o 5 vegades. Després les passem a la nevera fins els moment de servir.
Preparació dels xips de carxofa:
  • Tallem les carxofes, només la part més blanca, a trossos petits i les fregim a en una paella amb abundant oli, a foc molt baix i fins que estiguin ben torrades.
  • Les posem al damunt d’un paper absorbent.
Muntatge del plat:
  • Posem  una ostra al mig del got, al damunt unes quantes freses de lumpo i uns xips de carxofa. El plat original portava també flors de pèsols. Servim fred.




Aprofito per agrair a la Lídia del bloc Va de teca que ja fa uns dies em va concedir un premi i tot i que cal passar-lo a 10 blocs, ja sabeu que jo prefereixo compartir-lo amb tots vosaltres. Moltes gràcies Lidia!!!!


41 comentaris:

  1. Per mi amb vieira, amb les ostres no puc... però el concepte del plat m'encanta!! Me l'apunto per algun sopar dels de quedar bé! jejeje
    Moltes gràcies per participar guapa!!!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  2. Caram quina sofisticació i elegància!!! clar que vé de la Hofmann. M'agrada molt, i la tindré en compte pels propers Nadals o qualsevol ocasió que s'ho mereixi.
    Un petonàs

    ResponElimina
  3. qué vaso más exquisito, es pura delicia, tal y como nos tienes acostumbrados
    Besos guapa

    ResponElimina
  4. Ostrs, l'altre dia li deia al miquel q m'anava d'ocupa a casa seva...pero crec q ho aniré combinant, entre casa seva i casa teva! :-)

    ResponElimina
  5. La teva cuina es un luxe Elen. Les carxofes m'agraden molt, encara que m'estimo més la vieira que una ostra.
    Petons.

    ResponElimina
  6. A mi si que m'agraden les ostres, molt! I sent unareeota de Hofmann segur que m'agrada sigui que la dex uardada.

    Petons :)

    ResponElimina
  7. Vaya receta más espectacular. Es increible lo que se puede hacer con unas simples alcachofas. Estos vasitos me han encantado y tengo que probarlos ahora que estamos en temporada. Besosssssssssss

    ResponElimina
  8. A mi m´agradarà igual amb ostres, amb cloisses, amb vieries .. una crema de luxe!!! petons i bona tarda de diumenge.

    ResponElimina
  9. Quins gotets tan bonics i tan originals

    ResponElimina
  10. Caram quina proposta més luxosa. La trobo fantàstica. I com no, ha d'estar de vici!

    Moltíssimes gràcies per participar!
    Petonets!

    ResponElimina
  11. M'agrada molt el concepte en si, la idea, la presentació, etc, només em fallen les ostres, jajajaj, no puc amb elles és superior a mi, encara que amb musclos potser també podria quedra bé, jeje.
    Això sí, molt original!!

    Petonets!!!

    ResponElimina
  12. i tenies dubtes que agradés??? quin luxe de menú que vas fer!!!! m'has deixat al·lucinada amb l'ostra. Molts petonets carinyet

    ResponElimina
  13. Eri quin luxe d'aperitiu, a casa teva segur que s'han tornat ben gourmets gràcies a tu ;) M'agrada la idea, tot i que segurament la faria amb una cloïssa o vieira perquè a casa meva no són gaire amics de les ostres... Petonets guapa!

    ResponElimina
  14. Com sempre, una bona recepta i unes fotos fantàstiques.
    petonets.

    ResponElimina
  15. Mestre ahora que veo la foto y la receta entera,esto esta divino muy buena y la textura como flan le debe ir genial,curset muy bien aprovechado,eres grande ya cocinando,pero te falta el sifon ja,ja
    bona setmama
    peto

    ResponElimina
  16. De descubrirse! que lujo de receta, felicidades.
    Un besito

    ResponElimina
  17. Nena, si que has aprofitat el curs a Hofmann, ens haurem de plantejar anar-hi...Un luxe de plat.

    Un petonet

    ResponElimina
  18. Ostres, amb ostres!! de luxe!!!

    ResponElimina
  19. Un plat 10, quina presentació i quin luxe!, molt apropiat per a festes!

    ResponElimina
  20. Ostres Eri, s'acosta el meu aniversari i buscava quelcom original per fer-li a la família i m'ha agradat molt el teu plat però jo substituiria la ostra i m'ha encantat la alternativa de la vieira a la planxa. És una proposta gourmet fantàstica.

    ResponElimina
  21. Wuwwwww!!! Una altre gotet que em fa salivera!!! Quina delicia!!! M'encanta!!! Tot i que jo em quedo, a l'igual que la Sandra, amb vieires en comptes d'ostres ;-)
    Un petonas
    Sònia

    ResponElimina
  22. Qué lujo de plato!!. me encanta. Un beso preciosa.

    ResponElimina
  23. Cuidado que acabares amb un sifó de 1/2 l, q el Miquel a mi em va convencer...jajajaj
    petons

    ResponElimina
  24. Quin luxe de recepta!!
    Ostra gelatinada??!!! Ummmm....no em quedarà més remei que tastar la teva proposta.
    Petons!!!

    ResponElimina
  25. Un gotet de lo mes delicios i delicat, amb mi també pots contar!!!Muaks

    ResponElimina
  26. Ostres, quina passada de presentació, tot un luxe!! Fantàstic!

    ResponElimina
  27. Això és un plat gourmet digne dels millors restaurants. Molt original i amb un presentació molt bonica! Enhorabona

    ResponElimina
  28. Que delicatessen, Elena, una maravilla y con lo que me gustan las alcachofas. Yo hago uno parecido pero con boletus, me apunto el tuyo.

    un besazo, guapísima

    ResponElimina
  29. Veig que has tornat amb molta força! Com no els hi havia d'agradar!!!!!!!!!!!
    Petons.

    ResponElimina
  30. Ayyy Eri, pero ¿cómo no nos va a gustar? Si es una delicia de plato. De lujo, dios mio, es que es de lujo.
    Besos

    ResponElimina
  31. Eri Hello!
    Aquesta recepta va ser un espectacle, un luxe!
    Bona setmana!
    ♥ petons ..

    ResponElimina
  32. QuinA presentació! Em vas deixar amb la boca oberta. Segur que aquest toc de mar és una delícia amb el royal de carxofes ... Uuuf deliciós !!!
    Petons

    ResponElimina
  33. pero que original, pero que preciosidad, pero que foto, PERO QUE MARAVILLA!!! Besitos

    ResponElimina
  34. que presentación tan bonita, muy elegante!

    ResponElimina
  35. T'has lluit amb aquesta presentació té un aspecte deliciós. Petons!

    Ana de: 5 sentidos en la cocina

    ResponElimina
  36. Que lujazo de plato y de presentación, me guardo la receta pues me ha encantado.
    Saludos

    ResponElimina
  37. La combinació em sembla sensacional i la presentació molt elegant. La textura de la royal deu ser semblant a un flam, oi?
    Una aperitiu de luxe ideal pels dies de Nadal ;)

    ResponElimina
  38. Bé, molt bona proposta i també la presentació.

    Ara bé, jo el que és l’ostra no la menjaria. Ni gelatinada, com proposes, ni en foto. No m’agraden.

    Pel que fa a la resta, penso que és un plat original en que combina colors, sabors i textures d’una manera en que el resultat final segur que és molt bo.

    ResponElimina
  39. Això és de luxe!!!! quina bona pinta!! tota una proposta deliciosa!
    Molts petonets guapa!

    ResponElimina