dimarts, 4 de gener de 2011

Crema de mongetes amb llamàntol i la seva salseta

  
Si hi ha un plat que m’encanta, són las “fabes con almejes”. Trobo que és un plat deliciós i que sovint faig els diumenges a casa per dinar. Pensant en els plats que faria  pel dinar de Nadal, se’m va ocórrer que si aquest plat ens agradava tant, per que no canviar-lo per mongetes i llamàntol, versionant una mica la textura... havia d’estar igual de bo no?

I així va ser com va sorgir aquesta recepta, que avui us presento i que ens va agradar molt.

Espero que us agradi!

Ingredients per a 4 persones (per a plats petits):
350 grams de mongetes cuites
200 ml de brou suau de verdures
50 ml de nata líquida (18% MG)
2 llamàntols
Aigua mineral
½ porro
1 pastanaga petita
1 tomàquet madur
1 fulla de llorer
Oli
Sal
Pebre blanca
3 o 4 grans de pebre negre
½ got de vi blanc

Preparació de la crema de mongetes:
  • Triturem les mongetes, afegint la nata líquida, el brou de verdures, la sal i el pebre blanc. Amb aquestes mesures queda una crema clara, però hi podeu anar afegint mica en mica la nata i el brou fins que us quedi la textura que més us agradi. Reserveu.
Preparació del llamàntol:
  • Tallem el llamàntol, separant el cap, les potes i el cos. Tallem també la pastanaga i el porro en juliana. Ratllem el tomàquet.
  • En una cassola de fang posem una mica d’oli i quan estigui calent afegim les potes i el cos del llamàntol. Quan estigui fet, ho retirem i afegim el cap.
  • Quan el cap estigui mig fregit, hi afegim el porro, la pastanaga i la fulla de llorer. Quan les verdures estiguin daurades, hi afegim el tomàquet ratllat, la sal i el grans de pebre.
  • Deixem coure una mica, fins que el tomàquet estigui fet i llavors, afegim el vi blanc. Quan hagi reduït, posem l’aigua mineral. La mesura de l’aigua és una mica a ull... jo vaig posar-hi uns 250 ml.
  • Deixem bullir uns 10 minuts i parem el foc.
  • Del cap del llamàntol li traiem la closca i en triturem la carn juntament amb les verdures a màxima velocitat.
  • Passem pel colador xinès. Ha de quedar una salseta fina i líquida. Tornar a colar per si de cas ha quedat algun trosset petit.
  • Pelem el cos del llamàntol.
Muntatge del plat:
  • Posem en el plat, un fons de crema de mongetes. Al damunt mig cos del llamàntol i una pota i una mica de la salsa del llamàntol.
I ja tenim el plat llest!                      


Bon profit!

40 comentaris:

  1. Qué buena idea has tenido!!. Yo como tú soy una fan de este plato así que sin duda lo haré algún día. Además de un buen plato tradicional has conseguido "crear" una variante más actual como los buenos cocineros. Te felicito

    ResponElimina
  2. Ummmmmmmmmmm, té una pinta deliciosa! Un dinar de Nadal de luxe.
    Doncs un dia podries penjar les "fabes con almejes" i així tenim les dues versions per tastar.;)
    Petonets.

    ResponElimina
  3. molt bo nena, ja diuen que qui no s'arrisca no pisca, felicitats!!

    ResponElimina
  4. ostres! si tibgués un barret me'l treia ara mateix!!! això és de luxe!!!! petonets guapa

    ResponElimina
  5. Nyam!
    Ha d'estar boníssim.
    M'apunto la recepta per fer-la algun dia.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  6. Un plat molt festiu! Et felicito!!Una abraçada.

    ResponElimina
  7. un plato de categoria y de resultado visual magnifico.
    Bons reis
    peto
    miquel

    ResponElimina
  8. molt bona pensada, aquesta, sí senyora, no m'estranya que us agradés tant!

    ResponElimina
  9. La vista es genial, i a la boca imagino que també en definitiva un plat genial, que amb el teu permís queda anotat.
    Petons

    ResponElimina
  10. Has fet una adaptació boníssima, fins i tot millor que l'original. Ha de quedar una crema finíssima, i el llamàntol ha de ser molt gustós. Segur que vas triomfar!

    ResponElimina
  11. Té una presència genial!!!!.... M'encanta la idea....
    Petonets
    Bons Reis

    ResponElimina
  12. Una presentació magnífica per un plat super-saborós.
    Una abraçada

    ResponElimina
  13. Hola Carmen,
    Muchas gracias. A veces estas ideas dan un buen resultado, en otras ocasiones no tanto, pero siempre es divertido ir probando. Que los Reyes se porten muy bien! Besos,

    ResponElimina
  14. Hola Mònica,
    Fet. Un dia d'aquests penjo les "fabes con almejes" que és molt fàcil de fer i amb un sabor fantàstic. Petons i gràcies!

    ResponElimina
  15. Hola Montse!
    És ben cert! Aquesta vegada el risc ha sortit bé. Petons,

    ResponElimina
  16. Hola Judith! Moltes gràcies, el teu comentari si que és de luxe! Petonets,

    ResponElimina
  17. Hola nyanyels,
    Si qué és bo. Doncs ja em diràs si t'ha agradat. Moltes gràcies. Petons,

    ResponElimina
  18. Hola Miquel
    Muchas gracias. Y que los Reyes se porten muy bien. Besos,

    ResponElimina
  19. Hola Manel,
    A vegades dones moltes voltes a alguna cosa per fer quelcom diferent i no hi ha manera, i altres és molt senzill. Gràcies i Bons Reis!

    ResponElimina
  20. Hola Fem un mos,
    Encantada que t'ho apuntis per fer-ho. Petons,

    ResponElimina
  21. Hola Gemma,
    Moltes gràcies. Si, la crema queda molt fina i és un plat que sense tenir res d'especial i que es pot fer fàcilment queda molt saboros. Petonets guapa!

    ResponElimina
  22. Hola Neus,
    M'alegro que trobis una bona idea. Bon Reis també per a tu.Petonets,

    ResponElimina
  23. Moltes gràcies Josep,
    Que tingueu un Bons Reis, Una abraçada

    ResponElimina
  24. En a mi també m’agraden les fabes amb almejes fins i tot m’agrada sucar-hi pa.

    Pel que fa a la versió que presentes, estic segur que també m’agradaria molt, ja que tots els ingredients són del meu gust.

    ResponElimina
  25. ostres aquesta recepta te la agafo segur ,quina pintarra que teeee,el llamantol m'encanta i les mongetes encara mes jjajaj ets una artista.felicitats.petons

    ResponElimina
  26. Hola Tomàs,
    M'alegro molt que t'agradi aquesta versió. No és per sucar-hi pa.. però també està bé. Bons Reis,

    ResponElimina
  27. Moltes gràcies Agnés,
    Doncs ja em diràs que et sembla. Petons,

    ResponElimina
  28. Eri, Eri.. m'has d'invitar a dinar!!!!! I m'has de fer aquest plat!!!!
    Fa escassament una hora que he sopat..i tornaria de nou!
    Un petó!
    Gourmenderies

    ResponElimina
  29. Oooooohhhhhhh!!!! mira que jo no sóc de mongetes, però aquest me´l menjaria, molt bona idea i molt bona presentació!!

    ResponElimina
  30. Aquesta recepta és e restaurant d'estrella michelin, i no t'ho dic per dir, eh? Quina pinta que té mare meva!!!!!!!!!
    (no sé què passa que no em surt quan actualitzes les receptes, hi ha de posar remei JA!)

    Bons reis!
    Petons,
    Sandra

    ResponElimina
  31. Molt bona idea i genial la presentació!!!

    Feliç 2011

    ResponElimina
  32. Hola Mglòria!
    Quan vulguis, només has de dir el dia i fem un tast de la meva cuina. Espero que els Reis s’hagin portat molt bé!!! Petons,

    ResponElimina
  33. Hola Sandra,
    Moltes gràcies! Doncs mira que és ben fàcil de fer! Això de la tecnologia... espero que puguis solucionar-ho. Petons,

    ResponElimina
  34. Hola Vero,
    Gràcies i benvinguda! Amb crema el gust de les mongetes queda més suau. M’alegro que t’agradi. Petons,

    ResponElimina
  35. Hola Xaro,
    Gràcies i benvinguda! Ara vaig a fer una volta pel teu raconet. Feliç 2011 i que els Reis s'hagin portat molt bé!

    ResponElimina
  36. madre mía que platazo, este de estrellas michelin , te felicito te ha quedado de lujo, un abrazo.

    ResponElimina
  37. Hola Marisa,
    Mucahs Gracias!!! lo repetiré por que ha gustado mucho.
    Besos,

    ResponElimina
  38. Hola Eri i amb retard... Uau quin platàs! Jo m´imagino a punt de menjar-me aquest plat, amb la música de fons d´un piano i amb el meu George!

    Petons,
    PD.De vegades se me´m va la xaveta

    ResponElimina
  39. Ei Cristina,,, i a qui no se li va l'olla de tant en tant! a mi si! Li has demanat al Reis que et portin el George? O ja el tens? Quan torni a fer el plat posare la música a veure si m'apareix a mi un, assegut a taula! Petons guapa!

    ResponElimina