dimecres, 29 de desembre del 2010

Aperitius de Nadal

Tots  els anys gaudeixo molt preparant el Dinar de Nadal, però aquest any ha estat especial per que al tenir el bloc, encara em feia molta més il·lusió preparar-lo. De fet, la meva afició i passió per a la cuina bé de la primera vegada que vaig haver de fer jo el Dinal de Nadal a casa meva.
Avui penjo 3 aperitius i mi en mica aniré posant la resta de plats i les postres.
I vull donar-los les gràcies al Tomi que va estar tot el matí ajudant-me a la cuina i al Julio, el meu fotògraf oficial!
Espero que us agradin i sobre tot, que pugueu utilitzar alguns d’ells:



Piruletes de formatge i codonyat
Aquesta recepta és una adaptació d’una recepta del llibre “Dolces sensacions” d’en Jordi Roca. La recepta original és una terrina d’alls i codonyat , que la presenta com a postres, guarnició o com a impàs entre el segon plat i les postres. Fa uns tres anys pel Dinar de Nadal la vam preparar i no ens va convèncer massa. Pel meu gust el sabor de l’all emmascarava el sabor del codonyat.
Faig sovint uns aperitius de diferents formatges amb codony que ens agraden molt i vaig pensar en  aprofitar la recepta i substituir l’all pel formatge i canviar una mica el format. Aquí teniu el resultat:  Unes piruletes amb un sabor peculiar però que queden molt maques per a celebracions.
Ingredients:

1 paquet de gorzonzola i 15 grams de formatge roquefort
600 ml de nata líquida (400 de 35% MG i 200 de 18% MG)
Sal i pebre blanca
Codony
8 fulles de gelatina


Preparació:
  • En una recipient de vidre (us ajudarà a veure el gruix de la piruleta) posem els trossos de codony tallats amb les formes que us agradin. Penseu en deixar suficient espai entre cada tros per que després haurem de tallar amb la forma de piruleta.
  • En un recipient amb aigua posem la gelatina per a que s’hidrati.
  • En un cassó, posem la nata liquida, els formatges, un polsim de sal i pebre blanca i anem remenant per a  que es dissolgui el formatge. Quan arranqui el bull retirem el cassó i provem per rectificar de sal i pebre, si cal. També és el moment d’afegir més formatge i continuar remenant, si voleu més sabor a formatge. Afegim la gelatina ben escorreguda.
  • Passem la mescla en el recipient on tenim el codonyat amb cura que no caigui per sobre i posem a la nevera fins que qualli.
Muntatge de les piruletes:
  • Amb un motllo quadrat, rodó, aneu tallant en trossos i els aneu clavant en les broquetes.
  • Si les broquetes són molt altres i les piruletes molt grans, són una mica inestables, així que recomano broquetes curtes i piruletes de dimensions petites.
  • Amb la mescla de formatge que us hagi sobrat podeu posar-la al damunt d’una torradeta, amb trossos petits de codony que cobreixin tota la torradeta i així s’aprofita tot.



Cullereta natural de ceba
Aquesta cullereta no té res d’especial com podeu veure. Es senzilla de fer i només té de diferent que el propi recipient que fa de cullereta és la ceba i  es menja tot.
També és un tast que he preparat en diferents ocasions i que sempre agrada. Només heu de tenir unes bones cebes i cura de que siguin dolces!





Ingredients:

Cebes de Figueres
Bacallà dessalat
Mandarines
Olives negres
Oli, sal, pebre i vinagre de Mòdena

Preparació:
  • Pelem les cebes. Les tallem per la meitat o a quarts depenent de com siguin de grans. Han de ser d’una mida que es puguin menjar amb una mossegada. Anem traient les capes i ens quedem amb les que siguin similars de mesura.
  • Preparem una vinagreta, emulsionant l’oli, la sal, el pebre i el vinagre.
  • A cada tros de ceba, afegim un tros de bacallà que ha d’estar ben escorregut per a que no deixi aigua, un tros de mandarina pelada, uns trossos d’olives negres, podeu substituir per olivada, i finalment li afegim una culleradeta de vinagreta
  • Posem a la nevera fins el moment de servir.

Torradeta de  foie, confitura de ceba, poma caramel·litzada i parmesà



Ingredients:

Pasta brisa
Pomes
Foie
Formatge parmesà
Sucre per caramel·litzar
Vinagre de mòdena

Per a la confitura de ceba:
600 grams de cebes de figueres
60 cl d’aigua
250 grams de sucre
125 ml de vi blanc


Preparació per a la confitura de ceba:
  • Es posen tots els ingredients en fred en un cassó d’acer o fang i es deixa entre 1:45 m i 2 hores, fins que es fa melmelada.
Amb aquestes quantitats surt molt confitura, però es conserva perfectament una setmana a la nevera guardada en un recipient de vidre.
Preparació de la pasta brisa:
  • Tallem la pasta brisa amb forma de torrada. Jo he utilitzat un motllo rodó. Fem unes quantes punxades amb una forquilla i les posem al forn a uns 185º fins que estiguin torrades. Les traieem del forn, les posem al damunt d’una reixeta i reservem fins el moment de fer el muntatge.
Preparació de la poma caramel·litzada:
  • Pelem i tallem la poma a quarts. De cada quart fem làmines primes. En una paella posem sucre i tot just en el moment que comença a caramel·litzar posem els talls de pomes i quan estiguins retirem i les deixem refredar damunt d’un plat.
Muntatge de la torradeta:
  • Posem al damunt de la pasta brisa 2 o 3 trossos de la poma caramel·litzada. Al damunt el foie que cobreixi tota la poma. Per sobre posem una mica de la ceba  i finalment una làmina de formatge i una gota de reducció de vinagre de mòdena.
Per decorar vaig posar una mica de magrana. Per a que no s’estovi massa la pasta brisa, és millor fer el muntatge de la torradeta just abans de servir.


I la minuta aquest any, era un arbre de Nadal doblegat que a dins tenia el menú.

Bon profit!




41 comentaris:

  1. Eri, impressionants aperitius...no et vols animar a participar al meu concurs?

    Un petó,

    ResponElimina
  2. Ohhhhhhhhhhhh!!! Quins aperitius!!! M'agraden molt! Les piruletes m'han encantat!! A mi em va tocar preparar el dinar de dia 26 i també vaig fer un bon resum fotogràfic!! Un petó. Paula

    ResponElimina
  3. Hola Sònia,
    Si que participaré, i tant! Em fa molta il•lusió. Vaig fer un aperitiu una mica peculiar que va ser el que ha tingut més èxit a casa i avui el volia publicar, però he tingut un problema amb la càmera... i no ha hagut manera de baixar les fotos. Però ja m’ho estan reparant i quan ho tingui solucionat el poso. Petons

    ResponElimina
  4. Hola Paula,
    Moltes gràcies! Les piruletes els hi van encantar a tots, queden molt vistoses i el sabor del formatge i el codony queden molt bé. Són laborioses de fer però va valer la pena. Petons,

    ResponElimina
  5. Tots tres aperitius són de molt bon aprofitar, delícia total! I aquest menú en forma d'arbret és una cucada! Bon any!

    ResponElimina
  6. Jo si començo amb uns aperitius tant bons, ja quasi bé no em quedaria gana per seguir amb la resta de plats.

    Tenen molt bona pinta i són molt originals.

    Bon any 2011 Eri!!!

    ResponElimina
  7. Uns aperitius boníssims i amb una presència fantàstica. Segur que vas triomfar. Salutacions

    ResponElimina
  8. Eri me gustan tus aperitivos sobre todo las piruetas es muy original,yo no lo habia visto antes.
    Bon Any Nou
    en veuren el dia 7
    Miquel

    ResponElimina
  9. quins aperitius més originals! boníssims i ben presentats, felicitats.
    bon any i fins aviat!

    ResponElimina
  10. mare meva pero si son fantastics,segur que vas tindre molt exit.felicitats.

    ResponElimina
  11. Hola M. Àngels,
    Moltes gràcies. M’alegra que t’agradin. No tenia massa temps per fer una minuta, així que vaig improvisar una mica.. Bon Any!

    ResponElimina
  12. Tomi,
    No pensis que són aperitius d’un parell de mossegades.. i a més aquests dies suposo que estem mentalitzats per menjar una mica més del compte. Que tinguis tu també un Molt Bon 2011!

    ResponElimina
  13. Hola Francesc,
    Moltes gràcies. La veritat és que els hi van agradar molt i això anima a continuar fent cosetes noves!

    ResponElimina
  14. Hola Miquel!
    Gràcies. Les piruletes van tenir èxit per que fan patxoca i són curioses. Què bé que ens veurem el dia 7. Bon Any !

    ResponElimina
  15. Moltes gràcies Manel! M’agrada tant pensar en els ingredients, combinacions com amb la presentació, que també és important. Bon Any!

    ResponElimina
  16. Hola Agnés,
    Moltes gràcies. Si que va anar bé, si. Fins i tot alguns m’han demanat repetir per Cap d’Any! Petons,

    ResponElimina
  17. Uau, tots tres em semblen espectaculars, però sobretot el primer el trobo super original... el formatge i el codonyat lliguen molt bé i queden unes piruletes xulíssimes. M'apunto la idea!

    ResponElimina
  18. Això és formatge amb codonyat en majúscules!!!! Els altres dos també tenen una bona pinta, ummmmmmm! No sabria quin triar, mira em quedo amb tots!
    Petonets.
    Feliç 2011!

    ResponElimina
  19. Bravo, quina originalitat. No m'estranya que t'agafés el gust per la cuina en un dinar de nadal!! és genial el que ens presentes!

    ResponElimina
  20. Senyores i senyors, un aplaudiment pels aperitius de l´Eri si us plau...PLAS, PLAS, PLAS!!!!

    Fantàstic, tu ja saps que a mi m´agraden totes aquestes "manualitats". De els tres aperitius jo em quedo pels meus gustos el de la torradeta de foie.....deu estar de nassos!.En sóc una fan dels patés.

    Una abraçada

    ResponElimina
  21. Hola Gemma,
    Moltíssimes gràcies. Els vostres comentaris m’animen molt a penjar les coses que vaig fent. Aquestes piruletes queden molt maques. Petons,

    ResponElimina
  22. Hola Mònica,
    A mi també em va costar escollir-ne un.. així que com tu, aniré fent-los tots de tant en tant. Gràcies maca. Feliç 2011 també per a tu i els teus!

    ResponElimina
  23. Hola vermells,
    I això que no sabia fer ni un ou ferrat... Vosaltres el blocaires de sempre, sou els que em vàreu portar a gaudir de la cuina i la gastronomia en general. Vosaltres si que sou genial! Gràcies.

    ResponElimina
  24. ostres Eri! quina xulada d'aperitius!!! m'han encantat! sobretot les piruletes. petonets

    ResponElimina
  25. ¡Umm, qué ricos aperitivos!, me han encantado.
    besos y feliz año nuevo

    ResponElimina
  26. Ostres, quina aperitius més xulos! Jo estic preparant el menú per demà sopar i també n'he fet uns en piruleta...ja els ensenyaré...
    Que xula la presentació del menú! Jo no n'he fet mai cap, però potser demà m'aprofitaré que tinc un artista a casa, a veure si s'anima a fer alguna cosa...
    Bon any!

    ResponElimina
  27. Uns aperitius molt atractius. Segur que bonísims.
    A mi també m'agrada el codony i amb formatge i encara més amb mató.

    ResponElimina
  28. Hola Cristina,
    Moltes gràcies! Quan vaig treure les piruletes a taula, les miraven i clar tots volien endevinar de que eren... però uns segons després miraven més el recipient amb els cigrons pintats de daurat que les piruletes. Ja tenim dues coses en comú les manualitats i els patés. Petons guapa!

    ResponElimina
  29. Hola Judith,
    M’alegro que t’agradin. Les piruletes són una mica “punyeteres” de fer, però val la pena per que són vistoses i molt bones! Petons,

    ResponElimina
  30. Hola Dadá,
    Muchas gracias. También para ti y los tuyos te deseo un Feliz 2011! Besos,

    ResponElimina
  31. Ei Gemma,
    Ja tinc ganes de veure que has preparat, segur que espectacular com sempre. Què bé tenir un artista a casa oi? Aprofita’t. La minuta es fa en 5 minuts. La veritat és que tenia a mig fer un arbre gran... però com no tenia temps vaig acabar fent això en un plis-pla, però queda bé! Bon any!

    ResponElimina
  32. Hola a peu coix!
    Això del mató no ho havia pensat... i mira que m’encanta i sempre en tinc. Molt bona idea! Bon Any!

    ResponElimina
  33. Primer de tot gràcies per la visita i el comentari que has fet al meu bloc. Estic mirat el teu i el trobo molt bo, es nota que hi ha idees.
    Amb el teu permís hi faré un enllaç.
    Gràcies

    ResponElimina
  34. aixo sont "superaperitius", a mi m'encanta que hem seduexin amb entrants com aquets sempre que vaig a un apat especial, enhorabona, segur que seran un exit rotund!!! Bona entrada d'any!!!!

    ResponElimina
  35. Quins aperitius més bons!!! I la presentació impecable. Segur que vas triomfar. Ah!! i la minuta molt original..... Ja espero la resta de plats....
    Feliç 2011!!!

    ResponElimina
  36. Hola Narcís,
    Benvingut i gràcies a tu per passar-te per aquí! Molt contenta de que t’agradi. Ja estic esperant impacientment les teves entrades. Tants anys a l’obrador ... quantes coses podrem aprendre de tu!

    ResponElimina
  37. Hola Montse,
    Moltes gràcies. A mi em passa com a tu, que els aperitius ja diuen molt i fan tant de goig a la taula.. oi que si? Petons,

    ResponElimina
  38. Hola Catieu,
    La veritat és que van ser un èxit i estava molt contenta. La minuta una mica improvisada i ràpid, normalment m’ho “curro” més, però es que no tenia gaire temps! Feliç Any també per a tu!

    ResponElimina
  39. Uauuu!!! quina passada d'aperitius!!!
    A mi amb aperitius com aquests no cal que em portin rés més.
    Bon any nou!
    Mglòria

    ResponElimina
  40. Gràcies Mglòria!
    Sempre dic que no repeteixin que després em deixen els plats! Bon Any 2011!

    ResponElimina
  41. Eri, què bé que facis aperitius. El de la torradeta m'encanta.

    ResponElimina