dissabte, 29 de gener del 2011

Mini "tortitas" amb ànec, salsa de tamarinde i crudités


Avui us proposo una recepta senzilla i amb una combinació sorprenent de sabors.

Amb les entrades que porto i amb els meus comentaris, ja haureu vist que m’encanta provar receptes que presentin una combinació de sabors, colors i amb contrastos de textures i de temperatures. Doncs bé, aquesta és una de les meves receptes favorites que faig des de fa anys ... i que només em frena fer-la més vegades, perquè la salsa de tamarinde és una mica entretinguda de fer. Així que només la faig per ocasions molt especials.

Com que aquesta setmana vam tenir a casa unes persones molt estimades, l’ocasió ho requeria, així que els la vaig preparar per a que les tastessin i els hi va encantar.

Espero que us agradi! Ara, a per la recepta:



Ingredients per a unes 10 “tortitas” de 10 cm:

120 grams de tamarindes sencers
“Tortitas”
1 porro (sobrarà quasi bé tot)
1 pit d’ànec sense ós i amb la pell
1 ceba tendra
1 pastanaga
1 cullerada sopera de salsa de soja
1 all picat ben fi
1 cullerada sopera de sucre moré
1 cullerada sopera de vinagre de Mòdena
Mateixa quantitat d’aigua que la polpa del tamarinde
Oli d'oliva

Tamarinde (font: Grastronomia & Cia)
  

El tamarinde fresc l’he comprat en El Corte Inglés, però també l’he vist en el Mercat de la Boqueria. La salsa també es pot elaborar amb el tamarinde en un format de pasta, que es pot trobar en botigues de productes asiàtics. Jo he provat aquesta pasta i tot i que queda bé, personalment m’agrada més natural.





Preparació de la salsa de tamarinde:
  • Traiem la closca i les llavors del tamarinde. És una mica entretingut perquè la polpa és enganxosa, millor us ajudeu amb un ganivet per tal d’extreure les llavors. Més o menys us reduirà a la meitat. O sigui que amb els 120 grams de tamarinde us en quedaran uns 60 grams de polpa.
  • En una cassola posem el tamarinde i la mateixa quantitat d’aigua, el sucre moré i el vinagre. Ho deixem coure un 5 minuts a foc baix fins que el tamarinde s’hagi desfet.  
  • Passem la mescla a un bol i la triturem fins que quedi una salsa fina. Afegim la salsa de soja i l’all picat i ho remenem. Reservem.
Preparació de les “tortitas”:
  • Posem el pit de l’ànec en una paella amb només dues gotetes d’oli i deixem que es faci, primer per la part de la pell i després el tombem. L’ànec no ha de fer-se molt, que la carn quedi rosada. Ara bé, això a gust de cadascú.
  • Mentre es fa l’ànec, tallem la ceba i la pastanaga a tires molt primes, de més de 10 centímetres de llarg per a que sobresurtin del centre de la “tortita”.
  • Agafem el porro, i fem tires d’un centímetre d’ample aproximadament (feu-ne més de 10 per si se’n trenca alguna). Posem en un cassó una mica d’aigua i quan estigui bullint apaguem el foc i afegim les tires uns 10 segons remenant. Ràpidament els traiem i els passem en un bol amb aigua freda uns 5 segons. Els retirem i els posem entre dos papers absorbents.
  • Tallem l’ànec a tires també de més de 10 centímetres de llarg.
  • Tallem les “tortites” amb un cercle d’emplatar de 10 centímetres de diàmetre.
Muntatge de les “tortitas”:
  • Posem les “tortites” uns 10 segons al microones per que agafin una mica de calor. Sinó ho feu, no passa res.
  • Al damunt posem una mica de salsa tèbia de tamarinde. Unes tires tèbies d’ànec, unes de ceba i unes de pastanaga.
  • Tanquem la “tortita” com veieu a la foto i la lliguem amb una tira de porro.

Per a les nenes

Bon profit!


I  “despiste”...

A l’entrada anterior havia de nominar a 10 persones per a que expliquessin 10 coses que volguessin compartir... Doncs bé, se’m va passar! Quan em vaig adonar, vaig començar a veure que la roda havia anat tant ràpid que molts seguidors ja estaven nominats.. A més, també us confesso que m’he perdut una mica, mirant totes les nominacions, vaig saltant de bloc en bloc, posant, afegint, traient... O sigui, un embolic!  Què us sembla, si a qui simplement li vagi de gust fer-ho, ens expliqui alguna cosa... A mi i crec que a molts ens agradarà llegir-vos.
Judith, no m’ho tinguis en compte. Com només em vas deixar posar 10 punts, el número 11 és que sóc una miqueta despistada... Gràcies a tots i disculpeu!

 

50 comentaris:

  1. Boníssima Eri, serà sencilla però és una recepta de luxe ;-)
    Un petonàs i bon cap de setmana

    ResponElimina
  2. Hola Lily,
    Moltes gràcies. També et desitjo que tinguis un molt bon cap de setmana, Petons,

    ResponElimina
  3. Que bo Eri! No m'extranya que sigui una de les teves receptes estrella!
    per cert d'on treus els tamarindos??

    ResponElimina
  4. No soc un apassionat de l’ànec, però en aquesta recepta me’l menjaria.
    Les tortitas són molt versàtils, no deixen se ser com entrepans però diferents. Accepten quasi bé de tot. Aquesta combinació però sembla molt agosarada.
    El que no he provat són tortitas amb peix, imagino però que han de quedar bé, amb salsa tàrtara...
    Com de vegades diem, la pinta és molt i molt bona.

    ResponElimina
  5. Quina recepta més bona Eri!!! m0'ha encantat, però si t'haig de ser sincera no havia sentit mai el terme Tamirindo! ara faré una recerca al google per veure que és!!! Molts petonets guapa!

    ResponElimina
  6. Eri,m'agraden molt aquestes tortites (l'anec em fascina), encara q confessaré q he anat al google a buscar les tamarindes....i crec q no els he vist mai....pero jo proposo: ja q dius q el q mes mandra fa fer es la salsa....no es podria fer mes quantitat i congelar-la (en una cubitera)?

    Petons,

    ResponElimina
  7. Hola parella,
    Els tamarindes els compro en El Corte Inglés, però també els hi vist en el mercat de la Boqueria. També es pot aconseguir en forma de pasta en botigues asiàtiques, però jo la vaig provar una vegada i no em va agradar tant.. així que prefereixo preparar-la jo mateixa. Petonets,

    Hola Tomi,
    Molt bona idea... això de posar alguna cosa de peix. Ara mateix no se m’acudeix res però hi pensaré. Si l’ànec no t’agrada... és difícil que t’agradi, però amb el tamarinde potser si... Tot és qüestió de provar. Molts petonets i bon cap de setmana.

    Hola Judith!
    Ara posaré una foto del tamarinde. Quan el vaig descobrir em va encantar ... A mi és una recepta que m’agrada molt! Petonets maca!

    Hola Sònia,
    Si es que on hi hagi una bona mestra... doncs no ho havia pensat. Però estic segura que congela perfectament. Provaré de fer-ho i t’ho dic. Moltes gràcies i bon finde!

    ResponElimina
  8. quin plato mes maco i que booo,te d'estar increibleee,un petó

    ResponElimina
  9. Que buena presentacion, ademas de que debe ser esquisito. Besos

    ResponElimina
  10. Em sembla una recepta super original, amb el farcit d'ànec i aquesta salsa tan especial. Crec que no he cuinat mai el tamarinde!

    ResponElimina
  11. Un plat molt elaborat. Deu fer cosa menjar-se'l, però deu ser una delicia. L'ànec ens agrada moltíssim a casa. Si no et sap greu, m'apunto la recepta.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  12. Hola Eri, molt bona pinta aquestes tortitas. Del tamarindo només em sonava el nom però desconeixia la seva presencia. Una idea genial per un bon aperitiu.

    Petons i bon cap de setmana!
    Ana de: 5 sentidos en la cocina

    ResponElimina
  13. Hola Eri.
    fantastica recepta y un buen y diferente aperitivo
    me gusta
    Yo el tamarinde si que lko he probaqdo
    peto
    miquel

    ResponElimina
  14. Hola Eri, fas coses molt originals. No coneixia el tamarinde.
    Gràcies per compartirel teu esperit gastronomic

    ResponElimina
  15. He vist alguna foto dels tamarindes, però no l'he tasta mai. La recepta es veu molt bona encara sense tastar-los.
    Petons.

    ResponElimina
  16. Que delícia de "tortitas", encara que siguin mini, i el de la salsa de tamarinde caldrà descobrir ... mai ho he provat.

    ResponElimina
  17. Ostres, a mi em sona el tamarinde... pe`ro no tinc ni idea del sabor que té! S'haurà deprovar, que aquestes tortitas tenen pinta de ser molt bones i originals, amb el que m'agrada l'ànec!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  18. Una receta para descubrir,el anec,me gusta mogollón.Una presentación que invita al aperitivo del domingo...a que hora quedamos?...jeje

    Un beso

    ResponElimina
  19. Agnés,
    Moltes gràcies. M’alegro que t’agradi. Petonets,

    Carmen,
    Muchas gracias. Las tortitas siempre quedan bien! Besos,

    Gemma,
    A mi és una combinació que m’agrada molt. El tamarinde només l’he fet amb salsa amb l’ànec i pollastre i queda bé! Doncs a veure si t’animes i ens ensenyes a fer algun pastís amb tamarinde... Petones,

    Nnyanyels,
    Encantada! si us agrada l’ànec és una manera diferent de menjar-lo... oi? Petonets,

    Ana,
    La veritat és que com aperitiu queda molt bé, per que al ser petitons amb 4 mossegades ja ens l’hem menjat.. Petonets,

    Miquel,
    Gràcies! Si, és un aperitiu una mica diferent. Realment, no deixen de ser “tortitas” però amb un farcit no tan utilitzat. Petons,

    Núria,
    Gràcies a vosaltres per llegir-me! M’agrada crear coses noves, però també m’agrada molt fer un bon plat de patates amb mongeta tendra! També és important com el facis oi? Petonets,

    Anna,
    Moltes gràcies. Si t’agrada l’ànec... segur que t’agradarà la combinació per què és ideal! Petonets,


    Oteador de los mercados,
    Doncs si t’animes a provar-lo ja em diràs que et sembla!

    Sandra,
    El tamarinde és una fruita amb sabor agredolç que combina de meravella amb l’ànec... Si el tasteu ja em diràs si t’ha agradat.. Petons,

    Sílvia,
    Puedes venir siempre que quieras, encantada!. Además, como seguiré los consejos de Sònia, voy a preparar la salsa y la congelaré. Así en un plis-plas nos preparamos unas estupendas tortitas! Besos,

    ResponElimina
  20. Ohhh!!Ohhh!!Quina cosa més origina! La veritat és que no havia sentit mai això de tamarindes...ala, una cosa més que hauré de cercar i provar. Una abraçada, Paula

    ResponElimina
  21. Hola Eric, que original estas tortitas con pato y salsa de tamarindo, lo conozco pero nunca he usado esta especie, tendré que probarla.Muy buena la presentación y la fotografia.

    Besos
    Marimi

    ResponElimina
  22. Sí que és sorprenent aquesta combinació, segur que tastar aquestes "tortitas" és tota una experiencia...

    ResponElimina
  23. Qué lujo tiene una pinta que dan ganas de meter la mano por el PC.

    ResponElimina
  24. Paula,
    Moltes gràcies guapa! Pels comentaris vostres ja veig que potser no és molt conegut. A mi m’encanta i el recomano, però es clar... això va a gustos!

    Marimi,
    Muchas gracias. Para hacer las fotos, ni te cuento la que lio en casa.. menos mal que hay personas que nos explican como hacerlo por que sinó.. Besos guapa!

    Anna,
    És una mica estranya... A tothom que ho ha tastat els ha semblat bo! Petonets

    ResponElimina
  25. Hola Trini,
    Muchas gracias... Si se puediera, cuantas cosas probariamos buencas cada día eh? Besos,

    ResponElimina
  26. Hola Eri
    No soc un entusiasta del ànec, però aquestes tortitas fan vindre gana.
    Mont ben presentat
    Salut

    ResponElimina
  27. Eri això te una pinta espectacular!!!m´encanten tots els ingredients i amb la salsa de tamarinde no ho he probat mai, s´ha de solucionar ja!
    un petonàs

    ResponElimina
  28. Que receta mas curiosa, la verdad esque esto es nuevo para mi, y me ha llamado mucho la atención, yo creo que me gustaría mucho, aunque tendre que esperar a bajar a Barna para poder comprar el tamarindo, gracias guapa.Besos.

    ResponElimina
  29. guauuu que buena pinta. y que fotos mas bonitas haces,.. me encanta tu blog, y por eso tienes un premio en mi blog, pasate y recogelo.
    un besin www.lasguisanderas.com

    ResponElimina
  30. Pues sí, una receta sencilla, pero efectiva. A mí me encantan estas cositas para cenar o para picotear con amigos. Muy original la mezcla de sabores.
    Un besote y gracias por visitarme

    ResponElimina
  31. he deixat una cosa al meu blog per tu,molts petons

    ResponElimina
  32. Buscaré el tamarinde, això s'ha de provar!

    ResponElimina
  33. Eri, quina recepta més original!! I molt vistosa! M'ha encantat la idea del llacet vegetal. ;)
    Petons!

    ResponElimina
  34. Sorprendente combinación de ingredientes, me resulta muy atractiva

    Abrazos y buena semana

    ResponElimina
  35. No he tastat mai el tamarinde, fins i tot has fet la salsa! Quin gust té?
    M'encanten les coses en format mini.
    Petonets.

    ResponElimina
  36. Narcís!
    Si no t’agrada l’ànec... malo! Però també pots fer-ho amb pollastre que amb el tamarinde queda bé!. Gràcies,

    Mai,
    Bona pinta la teva darrera entrada... que ha estat espectacular! Si ho proves ja em diràs! Un petonàs també per tu maca!

    Marisa,
    Me alegro que te guste la receta. Verdaderamente hay ingredientes que cuestan un poco de encontrar... Sin ir más lejos para comprar pasta filo tengo que hacer una excursión..

    Noelia,
    Muchas gracias de nuevo!! Premio recogido. Ahora solo falta pasarlo. Muchos besos guapa!

    Laura,
    Gracias a ti por tus visitas y comentarios. Es ideal para picotear como dices... Besos,

    Agnés!
    Quina “ilu”! Ara tinc dos! Així que podré passar-lo a 10!! Moltes gràcies guapa!

    M. Àngels,
    Espero que t’agradi... si més no, és un sabor agredolç per mi, molt “exòtic”. Petonets,

    Mercè!
    Moltes gràcies! El llaçet a part de donar-li un toc de color, el poso per lligar i no utilitzar molta “tortita” per que no s’emporti molt de gust... Petons!!

    Javier,
    Muchísimas gracias! Celebro que te guste la combinación. Muy buena semana también para ti! Un abrazo,

    Mònica,
    El tamarinde té un gust agredolç. Quan fas la salsa i es va desfent ... té un aroma deliciós... Doncs aquestes tortitas, les pots fer encara més mini... Petonets,

    ResponElimina
  37. Os3!!!!! Una recepta genial!!!... de veritat!!!.... m'encanta!!!
    Petonets

    ResponElimina
  38. No había visto nunca un tamarinde de éstos. Sabor agridulce? aunque lo describas no me lo imagino!! Pero vamos, esta receta es de 10!! queda preciosa!!!!!!
    Un besote!

    ResponElimina
  39. Dono fe. Boníssima. Espectacular. Entre totes les delicies aquestes fajitas se.n porten la palma!
    Som uns privilegiats!
    Petonets

    ResponElimina
  40. HOLA GUAPA TU

    UN PLAT MOLT ORIGINAL, SERÀ QUESTIÓ DE PROBAR-LO

    PETONETS SUSANNA

    ResponElimina
  41. Quins farcellet més bons!!! a la meva filla li encantaríen.. en prenc nota!
    Un abraçada

    ResponElimina
  42. Hola!. yo hago unos rollitos parecidos pero siempre he utilizado la pasa de tamarindo, probaré con el fresco, que por lo que dices, queda más rico. un saludo.

    ResponElimina
  43. M'encanta aquesta recepta i no trigaré a fer-la!

    ResponElimina
  44. Però si semblen regals!!!
    Un peto,
    mglòria

    ResponElimina
  45. Una presentació fantàstica, amb sabors orientals.
    S'ha de provar.
    Me l'apunto.
    Una abraçada

    ResponElimina
  46. Me encanta este picoteo.
    Te ha quedado fantástico.
    Besos

    ResponElimina
  47. He llegit el teu comentari de que t'apuntaves la recepta del pa, fa falta també 100 grs. de massa mare Eric Kaiser, es que se m'habia oblidat, si tens qualsevol dubte, pregunta'm.
    Petons maca.

    ResponElimina
  48. Neus,
    Moltes gràcies! M’alegro que t’agradi… Petonets,

    Nieves,
    Pues nada... a probarlo! Seguro que harias una receta estupenda. Besitos,

    Carme,
    Un altre dia ja farem altres coses... ja saps que no era la millor setmana! Tenim pendent trucar-vos... A veure si d’aquest vespre no passa! Petonets,

    Susanna,
    Doncs si ho fas ja m’ho diràs val? Petonets !

    Teresa,
    Moltes gràcies! Si l’ànec li agrada, tens l’èxit garantit! Petons,

    Hola Anna,
    Gracias y bienvenida. Ahora me paso por tu bloc. A mi personalmente me gusta más... pero eso va a gustos. Saludos!

    Xaro,
    Què bé que t’agradi... Doncs res, si la fas espero que t’agradi. Petons,

    Mglòria!
    Es clar, són per a tu aquests farcellets-regalets..
    Petons,

    Isabel,
    Moltes gràcies. Un toc oriental en segons que queda bé oi? Gràcies, Una abraçada

    Anna,
    Muchas gracias,


    Anna
    Moltes gràcies. Ara ho afegeixo. Cap problema, en tinc. Petonets,

    ResponElimina
  49. Ummmmmm! Deliciós,m'agrada el estilisme,molt xulo.
    Petons maca...

    ResponElimina
  50. Hola Margot!
    Moltes gràcies,
    Petonets,

    ResponElimina