dijous, 25 de novembre del 2010

Pastís “After eight” i galetes de vainilla amb “fondant”

Quin descobriment això del fondant! Desconeixia que es pogués fer a casa, només amb les “nubes”, sucre fi i un microones!

Fa uns dies va ser l’aniversari de la meva germana i era el moment de provar-ho! Així que vaig fer-li un pastís farcit de crema “d’after eight” que li encanta,  amb cobriment de “fondant”.

Tot un repte i una experiència d’allò més divertida. A la meva germana li va encantar i només per la felicitat de la seva cara quan el va veure, va valer la pena dedicar-hi totes les hores que calgués.
I per si no vaig tenir-ne prou, al dia següent vaig fer unes galetes de vainilla també recobertes amb “fondant” per aprofitar el que havia sobrat. 

Aquestes receptes les vaig fer abans de tenir el bloc i no tinc fotos del procediment, però com que segur que repetiré l’experiència, ja us ho ensenyaré.




Pastís “d’After Eight” amb cobertura de “fondant”

Base del pastís:

Ingredients per a un pastís de 21 cm:

4 ous
60 grams de fructosa
50 grams de sucre
110 grams de farina de rebosteria
35 grams de cacau pur en pols
1 culleradeta de postres d’essència de vainilla

Preparació:
  • Batre els ous amb el sucre, la fructosa i l’essència de vainilla fins que es tripliqui el seu volum.
  • Tamisar la farina i el cacau i anar afegint-ho mica en mica sense parar de batre fins que quedi tot ben incorporat. De la mescla es fan dues parts del mateix pes.
  • En una safata de forn posem paper vegetal i aboquem 1 de les  mescles i ho introduïm al forn preescalfat a 180º a dalt i a baix entre 10 1 12 minuts. Després, fem el mateix amb l’altre part de la mescla.
  • Abans de que es refredin del tot, tallar amb la forma que es prefereixi. Jo vaig utilitzar un plat de 21 cm i vaig fer 4 bases.

Crema “d’after eight”:
Ingredients:

250 ml de llet
2 rovells d’ou
35 grams de fructosa
15 grams de farina de panís (“maizena”)
15 grams de farina
3 “after eights”

Preparació:
  • Es tallen els “after eight” a trossos petits i es reserven.
  • En un cassó es posen 200 ml de llet i la fructosa a escalfar i es reserva la resta de la llet.
  • En un bol barrejar els 2 rovells d’ou, la llet restant, la farina de panís i la farina, fins que estigui ben incorporat i no quedin grumolls.
  • Quan la llet arranqui a bullir, es baixa una mica el foc i afegim la barreja anterior de mica en mica, sense parar de remenar fins que la crema vagi espessant.
  • Quan comenci a fer bombolles, es retira el cassó del foc i s’afegeixen els “after eight” fins que s’hagin dissolt bé i es deixa refredar. Posem un paper film al damunt de la crema per a que no es faci crosta.
Es pot fer el dia d’abans i guardar a la nevera.

Crema de licor de menta:
Ingredients:

200 grams de mantega a temperatura ambient
70 grams de fructosa
2 cullerades soperes de licor de menta
70 ml de llet
Colorant alimentari de color verd (opcional)

Preparació:
  • Barrejar tots els ingredients fins que estigui tot ben incorporat.
  • Al final s’afegeix un xic de colorant verd i es torna a remenar fins que quedi el to de color desitjat.

Per a la cobertura i decoració:

Cobertura fondant:
Ingredients:

Per un pastís d’aquesta mesura, es necessita aproximadament 1 quilo de “fondant” inclosa la decoració.

Preparació:

Es poden trobar molts blocs on s’explica com elaborar el “fondant” a casa. Jo vaig fer-ho seguint les instruccions del bloc Una cocinillas en casa que està explicat molt detalladament i amb fotos que t’ajuden a veure com ha de ser la textura del “fondant”.
Si veieu que en el moment de treure el “fondant” de la nevera està molt dur i costa de treballar, es deixa a temperatura ambient per a que s’estovi una mica. I si amb això tampoc hi ha manera..., es pot posar uns segons al microones.
Muntatge i decoració del pastís:
S’alternen les capes amb les dues cremes. Jo vaig fer la primera i tercera amb la crema “d’after eight” i la del mig i la cobertura amb la crema de menta. Llàstima que no vaig fer cap foto de com queda el pastís per dins... el contrast del colors blanc, verd i negre queda moníssim.
Després es recobreix amb el “fondant” i es decora. En els següents enllaços trobareu l’explicació pas a pas i amb fotografies de com folrar el pastís i fer la decoració: Cakelum i Mundo Recetas
Els llaços els vaig preparar el dia anterior per a que s’assequessin bé i com havia llegit que el colorant negre no queda bé en el “fondant” (tira cap a color marró), vaig optar per posar uns petits bombonets i unes fulles de menta banyades de xocolata.


Felicidades Carmen!

Galetes de vainilla amb cobertura de “fondant” de colors



Per l'Eric, l'Aitor, l'Elena i l'Erika

Ingredients per a les galetes:

100 grams de fructosa
125 grams de mantega a temperatura ambient
375 grams de farina
1 ou
2 cullerades soperes de vainilla líquida
1 pessic de sal

Preparació:
  • Batre la mantega juntament amb la fructosa fins que quedi cremós.
  • Afegim l’ou lleugerament batut i continuar batent fins que estigui ben integrat.
  • S’afegeix la vainilla, la sal i la farina tamisada. Mentre, es continua batent fins que la massa comenci a endurir-se i sigui difícil de treballar. Llavors continuarem treballant-la amb les mans fins formar una bola que no s’enganxi a les mans. Dividim la massa en dues parts iguals.
  • Posem la massa entre dos papers vegetals i amb el corró l’anem estirant fins que quedi d’un gruix de 0,5 cm. Procedim a fer el mateix amb la resta de la massa.
  • Les posem a la nevera i deixem que la massa estigui dura (com a mínim 2 hores).
  • Les trèiem i les tallem amb el tallador de pasta i les col·loquem a la safata del forn (prèviament escalfat a 170º) i les deixem coure entre 8 i 10 minuts. Cal vigilar-les per que es fan de seguida, quan comencin a daurar-se per les vores ja estan fetes.
  • Deixar refredar sobre una reixeta i un cop fredes ja es poden decorar.



Decoració:
Per fer el “fondant” de colors, s’hi afegeix amb un escuradents una punta de colorant i s'hi amassa el fondant fins trobar el color que ens agradi. En els mateixos enllaços que he posat abans està explicat detalladament.
Tallem el “fondant” amb el tallador de formes. Pintem les galetes amb mel i posem al damunt el fondant (en no res es seca). I després deixa volar la imaginació... i a decorar–les!
Per ser la primera vegada que utilitzo el “fondant” estic força contenta, tot i que els detallets de decoració necessiten moltes millores... el proper cop serà!



Bon profit!



24 comentaris:

  1. jejeje, veig que li has agafat el gust al fondant, eh! ;) Quina monada de pastís i de galetes!! Per molts anys a ta germana i felicitats a la cuinera! ;)
    Petons!

    ResponElimina
  2. És que els pastissos amb fondant a més de ser pastissos són autèntiques obres d'art!. I quines galetes més divertides!

    ResponElimina
  3. Per primer cop sere critic
    El fondant tenia poc gust a afer-eight, fins aqui la critica jejeje
    Ara enserio estava bonisim i et va kedar super be, ames el detall de les fulles de menta banyades en xocolata et va quedar perfecte.

    ResponElimina
  4. jo no puc opinar del gust, però la presentació es espectacular... Felicitats... tens moltes receptes amb una pinta bonissima.. si tot està igual de bo que el pà que fas, menys mal que no ho puc probar perque acabaria com una boleta....

    ResponElimina
  5. Hola Mercè, gràcies.
    Doncs si, la veritat és que és molt divertit i ja estic pensant alguna cosa pel Nadal...
    Ara ni explico la por que vaig passar, quan tenia el corró amb el “fondant” penjant i l’havia de traspassar al pastís...

    ResponElimina
  6. Glòria,
    Quanta raó tens. He vist pastissos espectaculars que fa pena menjar-los.
    I les galetes, com eren per nens i nenes doncs amb animalets sempre els hi fa més gràcia! Gràcies.

    ResponElimina
  7. Ei classed’angles,
    Crítiques com aquestes ja m’agradaria tenir-les tots els dies!
    Potser tens raó i el farcit necessitava canviar una capa de crema de menta per una "d'after eight”. Venint d’una persona que no li agrada la menta, és un luxe que t’agradés. Petons i gràcies!

    ResponElimina
  8. Hola Raquel,
    Benvinguda i gràcies pel teu comentari. M’alegro que a la teva nena li agradessin les galetes i a tu el pa. M’encanta fer pa i més quan se que el podeu gaudir! Petons,

    ResponElimina
  9. Quina feinada aquest pastís, segur que te germana va quedar encantada. I t'ha quedat espectacular!!! Molt bonic, de veritat!
    I la combinació de sabors ha de ser boníssima, a mi també m'agraden molt els after eight ;)
    M'apunto la recepta de les dues cremes, segur que les faré!

    ResponElimina
  10. Espectacular! Quina bona pinta que té aquest pastís.

    Em veig incapaç de fer una cosa com aquesta, quina enveja em doneu quan veig el que sabeu fer.

    I quants ingredients. M’he marejat a mitja recepta.

    Felicitats!

    ResponElimina
  11. Hola Gemma,
    Molta feina! Suposo que també em va costa per que era la primera vegada que feia un pastís amb “fondant” i no ho tenia agafat per la mà... L’avantatge però, es que es poden preparar les cremes i la decoració el dia d’abans. Espero que t’agradin les cremes. A mi també m’encanta “l’after eight” guardat a la nevera i el treus 10 minuts abans de menjar que manté la fredor sense està dur...Boníssim! Gràcies.

    ResponElimina
  12. Hola Tomi,
    Moltes gràcies. Si, té bastants ingredients i una elaboració senzilla però llarga. No m’estranya que et maregis amb la recepta, si fins i tot em vaig marejar jo a l’escriure-la!

    ResponElimina
  13. Quina passada de pastís i de galetes, ets una artistassa!

    ResponElimina
  14. Una gran feinada que va valer la pena, aquest pastís és espectacular, segur que la teva germana va quedar encantada!

    ResponElimina
  15. una autèntica obra d´art! això t´ho dic amb sinceritat ja que el meu altre hobbie és la ceràmica...

    ResponElimina
  16. Gràcies M. Àngels,
    ja m'agradaria ja ser una aritstassa... però per ser la primera vegada, no em puc queixar!

    ResponElimina
  17. Hola Anna,
    I tant que val la pena... A la meva germana li va fer molt il•lusió i més quan li vaig dir que era d’after eight! Gràcies,

    ResponElimina
  18. Hola Cristina,
    Benvinguda i gràcies per passar per aquí. Va ser molt emocionant treballar el “fondant”. Si t’agrada la ceràmica, segur que gaudiries treballant alguna cosa amb el “fondant”. El meu altre hobbie és la decoració floral..

    ResponElimina
  19. Quina passada de pastís, fa pena fins i tot mengar-ho.
    Nivell d'artistassa i no diguen les galetes del nens, quina paciencia.
    Felicitats per les dues. La teva germana i l'artista.
    Una abraçada

    ResponElimina
  20. Hola Isabel,
    Benvinguda i moltes gràcies per passar per aquí i pel teu comentari. És molt entretingut però divertit alhora i les galetes pels nens els hi van fer molta gràcia i com són tant dolces se les mengen en no res!

    ResponElimina
  21. Hola Isabel:
    Acabo de visitarte gracias a un comentario tuyo en mi blog.Me he quedado alucinado de la obra de arte de pastel que le has echo a tu hermana.
    No tendria yo esta santa paciencia para hacer esto.
    Enhorabuena por la receta.
    petons
    miquel

    ResponElimina
  22. Hola Miquel,
    Bienvenido y gracias por tu comentario. Viendo tus recetas, seguro que si que tendrías la paciencia necesaria. Visitando tu blog me parece que te gusta mucho el mascarpone porque hay bastantes recetas, y me he fijado porque a mí me encanta, lo comería a todas horas y en cualquier plato. Un abrazo,

    ResponElimina
  23. Apa Eri, que guai! I m'acabes de donar una alegria al fer-nos saber que el fondant és tant fàcil de fer a casa, perquè cada cop que veig aquestes tartes em fa mandra pensar que he de comprar mil i un ingredients que potser quedaran arraconats en algun armari...ho provaré, t'ho ben asseguro i ja t'ho explicaré! (potser serà passat Nadal, perquè ara se'ns gira feina!).
    Ah! i el farcit de menta m'encanta! Jo el provaré amb essència de menta que vaig comprar aquest estiu.

    ResponElimina
  24. Hola Gemmota,
    La veritat és que a mi també em feia mandra, però és senzill i només amb les “nubes” i el sucre ja ho tens. Jo per si la cosa no em sortia bé, vaig comprar un paquet de 900 grams de fondant ja fet, que després només vaig utilitzar una mica per fer les galetes i t’he de dir però, que potser és millor comprar-lo fet, per que ara no recordo molt bé, però per la diferència de preu t’estalvies la feina prèvia de preparació. Ja em diràs què tal l’experiència... Gràcies. Petons,

    ResponElimina